Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Saffransbullar my way

by Anette Rosvall 2021/12/10
written by Anette Rosvall 2021/12/10
Skriv ut receptet
2,K

Trots lite grådassigt väder börjar jag känna av julefriden.Stjärnorna glimmrar i fönstret sedan länge men nu spelar jag även julmusik på hög volym, har bytt till röda ljus i alla stakar och julduk på bordet. Snart kommer det dofta jul i mitt hus. För ikväll blir det uppesittarkväll med glögg, peppisar och hela tjocka släkten medan vi väntar på att skinkan ska bli klar. En supermysig tradition vare sig det är två eller 14 som väntar på första mackan. Men först lussebullar… den här gången med fyllning av mandelmassa, rivet apelsinskal och kardemumma…. prova vettja!

Saffransbullar my way

Det här behöver du:

2 frp saffran
1 msk sprit (vodka, mörk rom eller cointreau)
5 dl mjölk, rumstempererad
10-50 gram jäst (jag använder den mindre mängden jäst och låter degen jäsa länge...)
150 gram rumstempererat smör
2 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg, rumstempererat
15-20 dl vetemjöl (arbeta degen och fyll på efterhand)

Fyllning
4 dl grovt riven mandelmassa
2 dl råsocker
200 gram smör
rivet skal från 1 apelsin (eventuell också lite saft)
1 msk nystött kardemumma

Gör så här:

Blanda saffran med sprit och låt det stå i 30 minuter. Låt alla ingredienser bli rumstempererade, blanda ut jästen och saffran i mjölken. Blanda sedan ner resten av ingredienserna men inte allt mjöl på en gång. Degen ska precis bara bli blank, seg och smidig... använder du för mycket mjöl blir degen matt och lussebullarna hårdare och inte lika hållbara.

Jag plastar över degbunken. Använder jag 10 gram jäst ställer jag bunken i kylen över natten, men om jag har lite mindre tid så använder jag mer jäst och låter degen stå i rumstemperatur och jäsa i ungefär 1 timma. Under tiden kan du göra fyllningen. Blanda ihop alla ingredienser till en god massa. När degen är färdigjäst kavlar du ut den, kluttar ut fyllningen och rullar ut dina bullar. Ställ på bakplåtspapper och låt jäsa i 20 minuter till. Innan du penslar med ägg och strösslar med mandelspån och pärlsocker samt låter gå i ugnen i 8-12 minuter i 225 grader. 

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Rom- och rödbetsgravad lax med krispig gurksallad samt Jalapenomajonnäs
Nästa inlägg
Marsinpanlimpa med rom- och kaffesmak

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt