Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Saffransbullar my way

by Anette Rosvall 2021/12/10
written by Anette Rosvall 2021/12/10
Skriv ut receptet
3,5K

Trots lite grådassigt väder börjar jag känna av julefriden.Stjärnorna glimmrar i fönstret sedan länge men nu spelar jag även julmusik på hög volym, har bytt till röda ljus i alla stakar och julduk på bordet. Snart kommer det dofta jul i mitt hus. För ikväll blir det uppesittarkväll med glögg, peppisar och hela tjocka släkten medan vi väntar på att skinkan ska bli klar. En supermysig tradition vare sig det är två eller 14 som väntar på första mackan. Men först lussebullar… den här gången med fyllning av mandelmassa, rivet apelsinskal och kardemumma…. prova vettja!

Saffransbullar my way

Det här behöver du:

2 frp saffran
1 msk sprit (vodka, mörk rom eller cointreau)
5 dl mjölk, rumstempererad
10-50 gram jäst (jag använder den mindre mängden jäst och låter degen jäsa länge...)
150 gram rumstempererat smör
2 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg, rumstempererat
15-20 dl vetemjöl (arbeta degen och fyll på efterhand)

Fyllning
4 dl grovt riven mandelmassa
2 dl råsocker
200 gram smör
rivet skal från 1 apelsin (eventuell också lite saft)
1 msk nystött kardemumma

Gör så här:

Blanda saffran med sprit och låt det stå i 30 minuter. Låt alla ingredienser bli rumstempererade, blanda ut jästen och saffran i mjölken. Blanda sedan ner resten av ingredienserna men inte allt mjöl på en gång. Degen ska precis bara bli blank, seg och smidig... använder du för mycket mjöl blir degen matt och lussebullarna hårdare och inte lika hållbara.

Jag plastar över degbunken. Använder jag 10 gram jäst ställer jag bunken i kylen över natten, men om jag har lite mindre tid så använder jag mer jäst och låter degen stå i rumstemperatur och jäsa i ungefär 1 timma. Under tiden kan du göra fyllningen. Blanda ihop alla ingredienser till en god massa. När degen är färdigjäst kavlar du ut den, kluttar ut fyllningen och rullar ut dina bullar. Ställ på bakplåtspapper och låt jäsa i 20 minuter till. Innan du penslar med ägg och strösslar med mandelspån och pärlsocker samt låter gå i ugnen i 8-12 minuter i 225 grader. 

0 comments 2 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Rom- och rödbetsgravad lax med krispig gurksallad samt Jalapenomajonnäs
Nästa inlägg
Marsinpanlimpa med rom- och kaffesmak

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!