Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Supersmarrig laxrilette med vacker rosa syrad lök på smörfrasigt bröd.

by Anette Rosvall 2021/02/22
written by Anette Rosvall 2021/02/22
896

Ni kanske ser att det är underbart sommargrönt i bakgrunden. Det beror på att det här är receptet till en av de snittar jag fixade till Året Runt för ett bra tag sedan. Det var tips på sånt man lätt kunde svänga ihop till en sommarfest. Men den här laxriletten sitter som en smäck till alla sorters tillställningar sommar som vinter. Den går alldeles utmärkt att färdigställa i förväg och håller sig finfint i både frys och kyl. Dessutom passar den både på snitt och smörgås så varför inte göra en omgång till sportlovet så du kan göra en riktigt god matsäcksmacka.

Laxrilette och picklad lök på smörrostat bröd

Det här behöver du:

Laxrillette (blir cirka 7 dl färdig rilette)
50 gram smör
300 gram färsk laxfilé
1 msk smetana
1 äggula
150 gram kallrökt lax
1 stor gul lök
ett litet knippe dill
ett litet knippe gräslök
några cornichons-gurkor
2 msk sherryvinäger
olivolja
vitpeppar

Till snittarna
10 skivor rostbröd

Picklad lök
2 st röda lökar i tunna, tunna skivor
lag
1 dl socker
2 dl ättika
3 dl vatten

Gör så här:

Börja med att dela den färska laxen i mindre bitar och sedan koka den i saltat vatten i cirka 10 minuter. Häll av vattnet och låt den svalna medan du finhackar rökt lax, lök, gurka och örter. Smält 50 gram smör, låt det svalna lite och rör sedan ner smetana och ägg. Blanda nu ner resterande ingredienser och mosa ihop röran tills det blir som ett grynigt pålägg. Lägg det i en skål och ställ det svalt tills du skall göra dina små snittar. (om det blir över så håller det i några dagar i kylskåpet)

Rosta brödet och skär sedan av kanterna. Gör nu som andan faller på, dela brödskivorna i fyrkanter, trekanter eller tryck ut små rundlar. Lägg upp bröden på en bricka och lägg sedan små klickar utav den kalla laxriletten på, toppa med picklad lök.

Börja med att skära din lök i så tunna skivor du kan. Lägg dessa i en glasburk eller en fin skål. Koka upp lagen tills sockret har smält. Häll sedan lagen över lökskivorna och låt dessa svalna helt innan du använder den. Den här löken håller i ett par veckor i kylskåpet och är god till det mesta.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
En underbar middagsutmaning gjorde kålpuddingen smaskigt vegetarisk.
next post
Vinkokt röd pasta…

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt