Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Vinkokt röd pasta…

by Anette Rosvall 2021/02/24
written by Anette Rosvall 2021/02/24
Skriv ut receptet
recept, vinkoktpasta, kokbok, mat och vin, Anette Rosvall
6,7K

Pasta som är kokad i rödvin får en smula syrligare smak och dessutom blir den helt makalöst vacker. Jag serverar min röda pasta helt vegetarisk med karamelliserad lök, stek svamp och min favorit brynt smör mixat med färska örter och vitlök.

För att få ordning på färgen behöver du ett vin som har kraftig färg,  det hittar du till exempel i druvor som cabernet sauvignon och malbec. Du kan även använda vinerna från franska regionen Madiran – gjorda på druvan tannat eller vinern gjorda på druvan sagrantino från Montefalco i Italien. Dessa viner är rejäla käftsmällar i smaken och är mörka nästan svarta i färgen. Vinerna passar även att servera i glaset till maten. 

  • Quara #6551
  • Château Bouscassé #2204
  • Teodosio #2458

Vinkokt röd pasta med karamelliserad lök

Portioner: 4

Det här behöver du:

7,5 dl rödvin (plus vatten så det täcker pastan)
örtsalt
600 gram spagetti

Karamelliserad lök
4 gula lökar
1 vitlöksklyfta
smör och olja till stekning
1 kvist färsk timjan
salt och svartpeppar från kvarnen

Smörstekt svamp
250 gram valfri svamp
smör och olja till stekning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 kvist färsk timjan
salt och svartpeppar från kvarnen

Brynt örtsmör
200 gram smör
2 dl färska örter (blandade)
4 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar från kvarnen

Till servering
Drivor av riven parmesanost

 

Gör så här:

Börja med den karamelliserade löken. Skär den i tunna skivor och finhacka även vitlöken. Smält smör med olja i en stekpanna, när det slutat låta lägger du i lökringarna, vitlöken samt timjankvisten. Låt allt få lite färg och låt sedan löken puttra vidare långsamt på svag värme. När den blivit gyllenbrun är den klar, smaka av med salt och svartpeppar och ställ den sedan åt sidan.

Nu är det dags för svampen. Torka ur pannan och lägg i svampen - som du så klart skurit i tunna skivor. Låt den steka på medelhög värme tills den först tappat all vätska och sedan sugit upp den igen. När pannan är torr slänger du ner en klick smör och en skvätt olja, tillsammans med lök, vitlök och timjan. När alltsammans är frasigt och härligt stekt så smakar du av med salt och peppar. Ställ åt sidan!

Sedan är det dags för örtsmöret lägg smöret i en kastrull och låt det sakta smälta och sedan bli brynt. När det är bärnstensfärgat och doftar nöt är det färdigt. Lägg de finhackade örterna i en hög skål, häll över det brynta smöret och mixa tills du har ett nötdoftande och grönt smör.

Dags för att koka pastan, häll ner rödvinet i en kastull, fyll på med vatten tills det täcker pastan och sedan rejält med salt. Koka enligt instruktionerna på paketet, häll bort vätskan när pastan är klar.

Nu är det dags att servera härligheten. Dela upp pastan på djupa tallrikar, blanda spagettin med lök och svamp och häll över örtsmöret. Riv gärna en rejäl hög parmesanost över varje portion och servera med någon av dessa rödvin i glaset!

2 comments 3 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Supersmarrig laxrilette med vacker rosa syrad lök på smörfrasigt bröd.
Nästa inlägg
Att resa med öl!

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

2 comments

Göran Helmer 2019/08/04 - 20:42

Maila gärna receptet Tack.

Anette Rosvall 2019/08/05 - 16:14

Hej Göran! du hittar receptet i inlägget. Fungerar det inte att kopiera? MVH
Anette

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!