Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Vinkokt röd pasta…

by Anette Rosvall 2021/02/24
written by Anette Rosvall 2021/02/24
recept, vinkoktpasta, kokbok, mat och vin, Anette Rosvall
5,2K

Pasta som är kokad i rödvin får en smula syrligare smak och dessutom blir den helt makalöst vacker. Jag serverar min röda pasta helt vegetarisk med karamelliserad lök, stek svamp och min favorit brynt smör mixat med färska örter och vitlök.

För att få ordning på färgen behöver du ett vin som har kraftig färg,  det hittar du till exempel i druvor som cabernet sauvignon och malbec. Du kan även använda vinerna från franska regionen Madiran – gjorda på druvan tannat eller vinern gjorda på druvan sagrantino från Montefalco i Italien. Dessa viner är rejäla käftsmällar i smaken och är mörka nästan svarta i färgen. Vinerna passar även att servera i glaset till maten. 

  • Quara #6551
  • Château Bouscassé #2204
  • Teodosio #2458

Vinkokt röd pasta med karamelliserad lök

Portioner: 4

Det här behöver du:

7,5 dl rödvin (plus vatten så det täcker pastan)
örtsalt
600 gram spagetti

Karamelliserad lök
4 gula lökar
1 vitlöksklyfta
smör och olja till stekning
1 kvist färsk timjan
salt och svartpeppar från kvarnen

Smörstekt svamp
250 gram valfri svamp
smör och olja till stekning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 kvist färsk timjan
salt och svartpeppar från kvarnen

Brynt örtsmör
200 gram smör
2 dl färska örter (blandade)
4 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar från kvarnen

Till servering
Drivor av riven parmesanost

 

Gör så här:

Börja med den karamelliserade löken. Skär den i tunna skivor och finhacka även vitlöken. Smält smör med olja i en stekpanna, när det slutat låta lägger du i lökringarna, vitlöken samt timjankvisten. Låt allt få lite färg och låt sedan löken puttra vidare långsamt på svag värme. När den blivit gyllenbrun är den klar, smaka av med salt och svartpeppar och ställ den sedan åt sidan.

Nu är det dags för svampen. Torka ur pannan och lägg i svampen - som du så klart skurit i tunna skivor. Låt den steka på medelhög värme tills den först tappat all vätska och sedan sugit upp den igen. När pannan är torr slänger du ner en klick smör och en skvätt olja, tillsammans med lök, vitlök och timjan. När alltsammans är frasigt och härligt stekt så smakar du av med salt och peppar. Ställ åt sidan!

Sedan är det dags för örtsmöret lägg smöret i en kastrull och låt det sakta smälta och sedan bli brynt. När det är bärnstensfärgat och doftar nöt är det färdigt. Lägg de finhackade örterna i en hög skål, häll över det brynta smöret och mixa tills du har ett nötdoftande och grönt smör.

Dags för att koka pastan, häll ner rödvinet i en kastull, fyll på med vatten tills det täcker pastan och sedan rejält med salt. Koka enligt instruktionerna på paketet, häll bort vätskan när pastan är klar.

Nu är det dags att servera härligheten. Dela upp pastan på djupa tallrikar, blanda spagettin med lök och svamp och häll över örtsmöret. Riv gärna en rejäl hög parmesanost över varje portion och servera med någon av dessa rödvin i glaset!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
2 comments 3 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Supersmarrig laxrilette med vacker rosa syrad lök på smörfrasigt bröd.
next post
Att resa med öl!

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

2 comments

Göran Helmer 2019/08/04 - 20:42

Maila gärna receptet Tack.

Anette Rosvall 2019/08/05 - 16:14

Hej Göran! du hittar receptet i inlägget. Fungerar det inte att kopiera? MVH
Anette

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt