Alla hjärtans dag har redan passerat, vänliga veckan lika så. Men jag vet att det behövs tårtor resten av året också och speciellt kanske nu i dessa dagar. Tårta är nämligen ett ypperligt sätt att visa sin kärlek, sin tacksamhet eller kanske även tröst när det behövs.
Idag firar vi Viktor, min äldste son och Jonas hans far, de fyller nämligen år på samma dag. Praktiskt tycker jag som ska baka tårtan. Kanske gör jag denna hjärtetårta, en seg och tung choklad-browniebotten med smak av espresso och knapriga nötter. Den toppas med den fluffiga och lite syrliga hallonmoussen. Dekorera med en hallongele och färska blommor och bär. Bjud gärna ett glas Brachetto d´Acqui Nr 6260 till. Ett bärigt lite pärlande dessertvin som sitter som en smäck till både choklad, nötter och hallon.
Ja! sedan är du hemma!
Tina hallonen (om du använder frysta hallon) mixa dem och sila bort kärnorna. Häll av 0,5 dl hallonsaft i en kastrull och ställ åt sidan. Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten. Blanda ihop mascarponen med florsocker och lime. Ner med resterande hallonsaft i mascarponesmeten.
Värm uppkastrullen med hallonsaften, krama ur gelantinbladen, rör ner dem i den varma hallonsaften tills de löst upp sig. Häll ner gelen i marscarpone moussen och rör om ordentligt.
Vispa grädden fluffigt och vänd sedan försiktigt ner den i moussen. Häll den sedan över chokladbottnen och låt sedan kakan stå kallt i minst två timmar innan servering eller tills moussen blivit fast. En halvtimma innan servering värmer du gelen och häller den försiktigt över moussen, ställ kallt och precis innan servering dekorerar du tårtan med hallon, blommor och eventuellt med sidenband och kakor.