Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Skotska ägg från min bok om Afternoon Tea och det bästa från Storbritannien.

by Anette Rosvall 2021/03/19
written by Anette Rosvall 2021/03/19
Skriv ut receptet
ägg, skotska ägg, godbitar, kokbok, recept
3,4K

Skotska ägg eller Scotch eggs är – om de är rätt gjorda – något av det godaste jag vet. Det sägs att den här typiskt engelska godbiten skapades på Fortnum & Mason 1738. Men om det är sant eller inte vet jag inte. Däremot vet jag med säkerhet att man i Storbritannien serverar äggen som tilltugg eller mellanmål på puben. Jag tycker det är en utomförträfflig picknickmat eller varför inte en rolig variant till påskbuffén. Det krävs lite pyssel men om du frågar mig så tycker jag det är det värt varenda minut!

Ni som har lite koll kanske vet att just ägg och vin inte är världens bästa kompisar. Det går att få till en matchning men just här och nu tycker jag att vi gör som våra grannar i väst och dricker öl till äggen. De övriga rätterna som vi hittar på ett klassiskt påskbord är ganska lika de på julbordet. Oftast salta, smakrika och generellt också feta i konsistensen, bubblorna i ölen hjälper dig att klara av detta. i Danmark har man bryggt påsköl ett bra tag men vad jag hört så är det en ganska ung företeelse här i Sverige. Först 1991 bryggdes den allra första ölen till påsk. Men nu är det vanligt ölen är generellt lite ljusare än julölen och har lite lägre alkoholhalt men annars finns inte några extremt tydliga regler så här kommer en skön bukett av lite olika brygder.

  • Pumpviken Påsköl #1341
  • Yellow Bird Cupcake Sour #35741
  • Chimay Blå Grand Réserve 71411

Skotska ägg eller scotch eggs

Det här behöver du:

Till 6 ägg behöver du:
400 gram mjuk korv med naturskinn
(välj din egen favorit, jag tog en som
var kryddad med vitlök och timjan)
2 msk vetemjöl
1 msk engelsk gul senap
0,5 vitlöksklyfta
en rejäl nypa färsk timjan
salt och nymald svartpeppar
en rejäl näve pankoströ (eller ströbröd)
vetemjöl och ägg
vegetarisk olja
persilja
 
Koka dina egg i 6 minuter. Häll av vattnet och sköjl dem i ISKALLT vatten, skala äggen medan de fortfarande är varma. När du fort bort skalet lägger du dem i en skål med ISKALLT vatten (för att kokningen skall avstanna) när de är iskalla lägger du dem på papper för att torka.
Nu är det dags att göra ordning korvfyllningen. Dra av skinnet av korvarna och lägg dem i en mixer.  Mixa korvköttet med senap, vitlök, salt, peppar och timjan tills du har en slät korvsmet.

Gör så här:

Dela upp korvsmeten i 6 lika stora klumpar. Ta nu fram plastfolie och lägg en av korvklumparna mellan två bitar plastfolie, kavla den platt och dra sedan av den översta biten plast. Lägg ägget mitt på och vik upp korvsmeten runt ägget med hjälp av plastfolien. Kläm försiktigt ihop korvsmeten, se till att inte ägget sticker fram någonstans gör likadant med resten av äggen. Låt sedan de små äggpaketen ligga i kylen i minst en timme för att bli riktigt kalla. Sedan är det dags att rulla dem i vetemjöl, och doppa dem i ägg och till sist pankoströ.

Nu är det dags att fritera dem. Låt oljan bli 180 grader varm, lägg i en liten bit vitt bröd i oljan, när den blir gyllene är det dags att låta äggen försiktigt hoppa ner tills de är gyllenbruna runt om. Låt äggen rinna av på en handduk innan du skär dem i tu och serverar med engelsk senap och ett glas öl och Colmans senap.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/


0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Hjärtformad tårta med seg browniebotten och fluffig hallonmousse till födelsedagspojkarna.
Nästa inlägg
Ett bubbligt rosa från Penedes sätter guldkant på lördagen!

Du borde verkligen prova det här också!

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt