Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Hjärtformad tårta med seg browniebotten och fluffig hallonmousse till födelsedagspojkarna.

by Anette Rosvall 2021/03/18
written by Anette Rosvall 2021/03/18
Skriv ut receptet
allahjärtansdag, hjärtetårta, brownie, hallonmousse, hjärta
3,4K

Alla hjärtans dag har redan passerat, vänliga veckan lika så. Men jag vet att det behövs tårtor resten av året också och speciellt kanske nu i dessa dagar. Tårta är nämligen ett ypperligt sätt att visa sin kärlek, sin tacksamhet eller kanske även tröst när det behövs.

Idag firar vi Viktor, min äldste son och Jonas hans far, de fyller nämligen år på samma dag. Praktiskt tycker jag som ska baka tårtan. Kanske gör jag denna hjärtetårta, en seg och tung choklad-browniebotten med smak av espresso och knapriga nötter. Den toppas med den fluffiga och lite syrliga hallonmoussen. Dekorera med en hallongele och färska blommor och bär. Bjud gärna ett glas Brachetto d´Acqui Nr 6260 till. Ett bärigt lite pärlande dessertvin som sitter som en smäck till både choklad, nötter och hallon.

dessert, tårta, Brachetto, dessertvin, sött vin
Brachetto d´Acqui Nr 6260 för 99kr

Ja! sedan är du hemma!

Hjärta med browniebotten med hallonmousse

Det här behöver du:

Botten
115 gram smör
4 dl strösocker
4 stycken ägg
1 krm salt
0,5 dl starkt kaffe
2 krm vaniljsocker
2 krm bakpulver
1,5 dl vetemjöl
6 msk kakao
150 gram chokladknappar
50 gram grovt hackade valnötter

Mousse
4 st gelantinblad
400 gram hallon
1,5 dl mascarpone
1,5 dl florsocker
1 dl strösocker
1 st limefrukt, skal och frukt
1 dl vispad grädde

Gele
0,5 dl rödavinbärsgele

Garnering med färska hallon, blommor, kattungor och kanske också ett sidenband.

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull, rör ner socker och låt det halvsmälta på låg värme. Vispa under tiden äggen så de blir lite fluffiga, ner med kakao, salt, kaffe och vanilsocker i äggfluffet. När socker och smör är färdigsmält häller du ner det i äggsmeten och rör om ordentligt. Sikta sedan ner mjöl och bakpulver och blanda försiktigt ihop smeten. Tillsist vänder du ner chokladknapparna och valnötterna och pytsar över den tjocka smeten i en form med löstagbar kant. Lägg gärna ett smort bakplåtspapper i botten, då blir det lättare att få loss kakan hel. Baka kakan i 175 grader i cirka 25 minuter. Den ska vara fast men fortfarande fuktig. Låt den stå och svalna medan du fortsätter med moussen.

Om du har frysta hallon så tinar du dem. Mixa hallonen och sila dem
genom en sil så att du får bort kärnorna. Lägg gelantinbladen i en skål
med kallt vatten och låt dem ligga där medan du jobbar vidare.
Blanda ihop mascarponen med florsocker, socker, rivet limeskal och
saft. När du har silat bort alla hallonkärnor häller du ned lite av den
röda saften i en liten kastrull (ca 0,5 dl) resten häller du ned i
moussen blanda! Snyggt eller hur?!

Ta upp gelantinbladen i handen och kläm ur all vätska lägg dem i den
lilla kastrull med hallonsaft, nu skall bladen på väldigt svag värme
och under omkörning lösas upp till. När det bara är en trögflytande
vätska och inte någon bit av bladen kvar så tar du bort kastrullen från
plattan och häller ned vätskan i moussen. Rör ordentligt nu! Vispa
grädden i en separat skål när den är vispad så att den bildar vackra
mjuka toppar så är den färdig att försiktig vändas ned i moussen med en
sked eller liknande. Se till att allt blandar sig ordentligt. Nu är det
dags att hälla moussen över browniebotten. Plasta in och frys.

Hallongele på toppen!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/



Tina hallonen (om du använder frysta hallon) mixa dem och sila bort kärnorna. Häll av 0,5 dl hallonsaft i en kastrull och ställ åt sidan. Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten. Blanda ihop mascarponen med florsocker och lime. Ner med resterande hallonsaft i mascarponesmeten.

Värm uppkastrullen med hallonsaften, krama ur gelantinbladen, rör ner dem i den varma hallonsaften tills de löst upp sig. Häll ner gelen i marscarpone moussen och rör om ordentligt.

Vispa grädden fluffigt och vänd sedan försiktigt ner den i moussen. Häll den sedan över chokladbottnen och låt sedan kakan stå kallt i minst två timmar innan servering eller tills moussen blivit fast. En halvtimma innan servering värmer du gelen och häller den försiktigt över moussen, ställ kallt och precis innan servering dekorerar du tårtan med hallon, blommor och eventuellt med sidenband och kakor.


0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Det allvetande internet hjälper mig! Vet nu var namnet Flygande Jakob kommer ifrån.
Nästa inlägg
Skotska ägg från min bok om Afternoon Tea och det bästa från Storbritannien.

Du borde verkligen prova det här också!

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt