Den här boxen är en seriös produktion gjord på den populära druvan från norra Portugal. Den är inte bara vacker på utsidan utan har även ett ljuvligt innehåll den bjuder på en doft av saftiga persikor, lime, gul melon och salta vindar från atlanten. Fräsch härlig syra, ren smak med ett långt och balanserat avslut. Servera det kylt gärna till en citron- och sparrisrisotto som toppas med pilgrimsmusslor och brynt örtsmör. MUMS!
Det här behöver du:
Citronrisotto med pilgrimsmusslor brynt örtsmör
2 st skalade och finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad gul lök
1 eko citron, skal och saft
4 dl risottoris
0,5 dl torrt vitt vin
10 dl ljummen buljong
minst 1 dl riven parmesanost
50g smör
salt och peppar
Smörstekta eller grillade pilgrimsmusslor
300 gram pilgrimsmusslor (eller andra skaldjur)
smör och olja till stekning
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar från kvarnen
Grön smörgremolata
100 gram smör
1 eko citron, skal och saft
2 dl färska örter (blandade)
4 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar från kvarnen
Till servering
Fint hackad persilja
ett stånd grön sparris
Gör så här:
Börja med örtsmöret lägg smöret i en kastrull och låt det sakta smälta och sedan bli brynt. När det är bärnstensfärgat och doftar nöt är det färdigt. Lägg i det rivna skalet och saften från citronen samt de finhackade örterna i en hög skål, häll över det brynta smöret och mixa tills du har en nötdoftande och grön smörgremolata. Dela sparrisen i 3 cm stora bitar och sota den i en stekpanna utan fett. Stek tills du ser lite sotning. Dra av pannan från plattan och lägg i 1 tsk smör och salt.
Risotto gör du på detta vis: Riv skalet från citron nummer två men var försiktig vi vill bara ha det yttersta gula lagret - lägg det i en skål. Finhacka sedan lök och vitlök, smält smöret i pannan på låg värme och i med lökarna. Vänta tills de har mjuknat men inte fått färg. I med ytterligare en liten klick smör till och låt det smälta, nu i med riset och låt det bli blankt utav smöret. När allt ris är blankt så häller du på vinet och saften av citronen och höjer värmen. Låt vätskan ånga ur helt, vi vill bara ha den goda syran. Sänk värmen igen till låg, det skall bara småputtra. Häll på lite buljong i taget och rör om hela tiden. När sista dl buljongen är i, bör riset vara spänstigt men utan kärna, drag pannan åt sidan. Stek eller grilla pilgrimsmusslor på hög värme tillsammans med vitlök. Precis innan servering vänder du ner citronskalet samt blandar ner den rivna parmesanosten i risotton. Toppa sedan med de stekta pilgrimsmusslorna, det brynta örtsmöret, sparrisen och gärna lite finhackat grönt också.
Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!