Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Laksa en kryddig sopp-gryta med nudlar och kyckling

by Anette Rosvall 2025/03/28
written by Anette Rosvall 2025/03/28
Skriv ut receptet
436

Varm, kryddig och supersmarrig kallar jag den, min Laksa med nudlar och kyckling. Den går lika bra att göra med nötkött, lax eller stora vanamei-räkor. Vill man göra den vegetarisk så använder man tofu eller sötpotatis i bitar. Det är lite olika koktid på de grejorna så håll tungan rätt i mun och smaka av ofta. Laksa är en blandning av soppa och gryta och kommer ursprungligen från Sydostasien. Där äter man den med porslinssked och pinnar. Hur du äter den spelar mindre roll, men missa inte att toppa den med hackad koriander, chiliolja och bitar av färsk röd curry.

Laksa med nudlar och kyckling

Portioner: 6

Det här behöver du:

2 burkar kokosgrädde
250 gram nudlar (jag valde Udonnudlar)
4 tsk röd currypasta
2 tsk ljus soya
2 vitlöksklyftor, hackade
4 cm färsk ingefära, riven
2-4 gröna chilifrukter, fint hackade (du väljer hur många)
1 knippe salladslök, hackad
2 skalade morötter, tunt skivade (julienne)
2 msk jordnötssmör
1 lime, saften och zest
300 gram kyckling
(eller lika mycket laxfilé, nötkött, tofu, sötpotatis i bitar eller vanameiräkor)

Till servering:
chiliolja
1 kruka färsk koriander, hackad
färska böngroddar
och några klyftor färsk lime

Gör så här:

Ta fram en rejäl kastrull och börja med att hetta upp en skvätt olja.
Ner med currypastan tills det doftar ljuvligt, sen ner med den hackade salladslöken, chilin, vitlöken och ingefäran. Låt alltsammans bli mjukt i oljan och häll sedan ner kokosgrädden och jordnötssmör. Låt koka upp medan du rör om och låter kokos, jordnöt och curry bli härligt varmt. Sänk sedan värmen medan du försiktigt sänker ner de tunt skivade morötterna, äggnudlarna och kycklingköttet. Dekorera med den fint hackade koriandern, några droppar chiliolja och lite tjusig röd chili. Pressa lite lime över härligheten och låt dig väl smaka!

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Vi är många som längtar – Grön sparris, så här kan du göra!
Nästa inlägg
Vad dricker vi i april? Rose så klart!

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Kroppkakor – husmanskost när den är som bäst....

2025/10/22

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!