Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Njutning på högsta nivå – grillad Havskatt och musseldoftande vitvinssås

by Anette Rosvall 2024/07/25
written by Anette Rosvall 2024/07/25
Skriv ut receptet
2,9K

Jag blev sugen på att testa havskatt på grund av det läckert leopardfläckiga skinnet. Fisken har ett säreget lite fult utseende men påminner om torsk i köttet. I fiskdisken bredvid den fina prickiga Havskatten låg även ett nät med musslor och i min hjärna och mun kom överens om att vi skulle testa att grilla fisken i paket, koka färska primörer från landet och göra en vitvinssås med smak av musslor. Om du också blir nyfiken på det så bjuder jag på recept och vintips här nedanför.

Mâcon-Milly-Lamartine Clos du Four
Domaine Cordier #95317
La Chablisienne Petit Chablis #5585
Waterford Estate Pecan Stream Chenin Blanc #2372
Clotilde Davenne Cremant de Bourgogne Extra Brut #7725

Grillad Havskatt serverad med musseldoftande vitvinssås och primörer

Portioner: 4

Det här behöver du:

Fisken
600 gram havskatt (eller annan vit fisk) delad i 4 fina bitar
lök och vitlök i skivor
salt och svartpeppar
några klickar smör
en liten skvätt vitt vin
några kvistar färsk timjan
några skivor citron
ett rejält ark aluminumfolie per fiskbit

Musselkoket
500 g musslor
3 dl vatten
2 dl vitt vin
några persiljekvistar
2 vitlöksklyftor

Vitvinssås med musselsmak
2 schalottenlökar, fint hackade 
1 klyfta vitlök
3 dl musselbuljong (enligt ovan)
minst 1 näve fint hackade musslor (enligt ovan)
2 dl vitt vin 
50 gram smör
1 citron, skal och saft
6 dl grädde

Servera med kokta primörer, slungade i smör och fint hackad dill

Gör så här:

Fisken fixar du så här: Bred ut aluminiumfolie - ett rejält ark per bit per fisk. Lägg skivad lök, vitlök, salt och svartpeppar underst och lägg fiskbiten överst. Toppa med några klickar smör och några skivor citron. Vik ihop och ställ åt sidan tills musslorna är klara och såsen på G. Grillglöden ska vara i perfekt kondition. När det är cirka 15-20 minuter kvar innan servering så lägger du på dina fiskpaket. Ha locket på grillen och låt paketen gå tills fisken är genombakad (tar cirka 15 minuter, men beror lite på fiskens tjocklek)

Musselkoket: Börja med att göra rent dina musslor, skrubba dem ordentligt. Hacka det som ska hackas och lägg i skålar för att vara väl förberedd. Häll sedan vatten, vin, persiljekvistar och vitlök i en stor kastrull. Låt det bli varmt och se sedan till dina musslor. Knacka försiktigt på dem som har öppnat sig. Om de stänger sig slänger du ner i kastrullen med vin och vatten. De som inte stänger sig kan du slänga i papperskorgen! Låt sedan musslorna koka i 5–10 minuter. Häll av musslorna i ett durkslag men OBS! spar spadet, för det är den buljongen som är grunden till vitvinssåsen. Välj ut de 16-20 finaste musslorna, de ska dekorera fisken så småningom.  De andra tar du ur skalen och finhackar även dessa ska ge smak åt såsen.

Såsen gör du så här: Låt lök, vitlök och musselkött fräsa tillsammans i lite olja tills alltsammans är mjukt och följsamt. Ner med buljong, vin och låt det hela koka ner i cirka 20 minuter. Sila av och fyll sedan på med grädde och låt såsen småputtra på låg värme i 15 minuter. (det ger dig precis lagom tid för att fisk och potatis ska blir klart) Precis innan servering mixar du ner smöret i såsen och smaksätter sedan med vitpeppar, salt och citron.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Läckert till ostbrickan varför inte prova långsamt bakade tomater.
Nästa inlägg
Har vi pratat om squashen?

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!