Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Har vi pratat om squashen?

by Anette Rosvall 2024/07/29
written by Anette Rosvall 2024/07/29
Skriv ut receptet
496

Jag tror inte jag har pratat om squash eller zuccinin speciellt mycket. Just nu hittar du säkert både gula, gröna, spräckliga, små och stora varianter i din butik eller ditt trädgårdsland. Om du har tur kan du även plocka de gula, fluffiga blommorna. I Italien fyller man dem gärna med smaksatt ricotta och friterar dem. Mums! Recept på det kommer senare… men idag puffar jag för några smarriga rätter som jag publicerat tidigare. En zuccinicarpaccio med forellrom inklusive vintips och en zuccininbiff med tsatsiki. Länk om du klickar på bilden. Men också en variant på morotskaka, men istället för morot använder du riven zuccini. Den blir saftig, läcker och alldeles, alldeles underbar. Prova vettja!

Zuccinicarpaccio med forellrom
Zuccinibiffar med tsatsiki

Zuccinikaka med cream cheese icing

Det här behöver du:

Kakan
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 dl vegetabilisk olja (+2 msk till
2,5 dl strösocker
3 stora ägg (rumstempererade)
cirka 250 gram zuccini (skalade och grovt rivna)
3 st limefrukter, både zest och fruktkött som ska hackas grovt
2 dl hackade rostade nötter (jag använde hasselnötter)
1 dl rostade kokosflingor
1 msk rom (kan uteslutas)

Cream cheese icing
450 gram philadelfiaost (eller liknande)
100 gram smör, rumstempererat
10 dl siktat florsocker
2 limefrukter, skal och saft

Gör så här:

Börja med att rosta nötter och kokos i 180 grader i cirka 5 minuter. Hacka dem och ställ dem åt sidan. Sänk sedan ugnsvärmen till 160 grader. Smöra och mjöla två stycken springformar (22 cm i diameter) lägg gärna bakplåtspapper i botten så blir det lättare att lossa kakan. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ den åt sidan. Vispa olja och socker  tills det blir fluffigt och ljust (bör ta cirka 5 minuter med elvisp) Tillsätt äggen, ett i taget och vispa så det ryker. Det är nu du får lyftet i kakan. Vänd till sist ner de torra ingredienserna och till sist riven zuccini, hackade nötter, rivet skal av lime och det hackade fruktköttet av limen.  Dela upp smeten i dina två formar och grädda i cirka 40-50 minuter. Låt kakorna svalna helt. Under tiden vispar du ihop icingen, vispa smör och philadelfiaost mjukt och medgörligt, sikta ner florsocker och vispa tills din topping är slät. Smaksätt med limezest och limeskal. Låt den gärna stå svalt tills det är dags att lägga den mellan dina bottnar. Hälften av mellan bottnarna och resten ovanpå. Dekorera gärna med blommor, blad och eventuellt färska bär. Njut!

0 comments 1 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Njutning på högsta nivå – grillad Havskatt och musseldoftande vitvinssås
Nästa inlägg
Betor – röda, gula eller randiga – här får du massor av recept på de smarriga, runda rotsakerna.

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!