Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Betor – röda, gula eller randiga – här får du massor av recept på de smarriga, runda rotsakerna.

by Anette Rosvall 2024/07/30
written by Anette Rosvall 2024/07/30
Skriv ut receptet
543

Betor finns i en massa varianter. I vår trädgård finns röda, gula och randiga. Men jag vet att det finns flera varianter. Det bästa med betorna är att du kan äta det mesta av dem. Blasten smakar lite som mangold. Groddarna blir vackert rosa och är ett utmärkt sätt att dekorera dina smörgåsar på ett nyttigt sätt. Men det bästa är kanske ändå de smarriga runda knölarna. Den enklaste sättet att njuta dem är att koka dem mjuka och sedan servera med brynt smör och flingsalt. Men här finns länkar till lite mer arbetade rätter. Varför inte prova någon av rätterna här nedanför? Eller en choklad- och rödbetskaka… för du vet väl att rödbetor och mörkchoklad passar ihop som kärlek och kyssar!

Rödbetstartar
Rödbetsplättar med syrad lök, smetana och rom
Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta
Anka med rödbets- och lakritssås
Rödbetsrisotto
Rödbetscheesecake, recept, dessert, kokbok, Anette Rosvall
Getostcheesecake med inlagda rödbetor Foto: Charlotte Gawell

Det här behöver du:

100 gram smör (rumstempererat)
2,5 dl mörkt muskovadosocker
4 ägg
150 gram mörka chokladknappar
(eller lika mycket finhackad choklad)
225 gram rivna kokta rödbetor
2 dl creme fraiche
1 tsk bikaronat (siktat)
2,5 dl vetemjöl (siktat)

Choladganache
200 gram choklad (så mörk som du vill ha den)
2 dl vispgrädde
1 msk smör

Gör så här:

Börja med att smörja en 20 cm springform och lägg gärna ett smörpapper i botten, då blir det lättare att få bort kakan från formen när den är färdig. Sätt sedan ugnen på 170 grader.
Vispa smör och muskovadosocker fluffigt tills det har blivit lite ljusare i färgen. Tillsätt äggen ett i taget och fortsätt att vispa ordentligt. Forstätt med choklad, creme fraiche och rivna rödbetor och blanda ordentligt. Till sist vänder du ned det siktade mjölet och bikarbonaten i smeten och blandar bara precis så mycket så att allt är väl blandat.
Häll ner smeten i bakformen och låt kakan gå i ugnen i cirka minuter eller tills din kaksticka är torr när du pickar kakan. Ta ut kakan och låt den svalna helt innan du brer över chokladganachen. Servera kakan med en klick vispad creme fraiche som du smaksätter med en nypa socker.

Så här gör du din chokladganache: Finhacka chokladen och häll ner den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över, rör nu med en spatel eller slev ordentligt så att all choklad smälter och du inte har några klumpar kvar. Till sist rör du ner smöret för att du skall få en fin glans på ganachen . Bred den över den svalnade tårtan direkt så att den inte stelnar.

 
0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Har vi pratat om squashen?
Nästa inlägg
Stannar i Sverige och reser med drycken istället.

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!