Detta är min artikel om det hållbara vinarbetet i Kalifornien, USA. Den publicerades för ett tag sedan i tidningen Vin&Bar. Men den går också att läsa här… så håll tillgodo! Att resa till Amerikas västkust stod länge på min bucketlist. Men att att åka dit för att studera hållbarhet var kanske inte var det jag tänkte på i första hand. Men så en vecka i maj 2019 fick jag ändå tillfälle att åka till Kalifornien för att lära mig mer om just det välintegrerade och uttalade hållbarhetsarbetet i vingårdarna.
Redan i slutet 1780 talet odlade Franciskanska missionärer och munkar vin för eget bruk här. Under de första delarna av 1800-talet fortsatte guldgrävare från Europa och pälsjägare från Ryssland på samma sätt. Men i och med att George Calvert Yount startade den första kommersiella vingården växte en blomstrande industri upp. Han fick snabbt sällskap av ett helt gäng av ambitiösa vinmakare, varav några producenter till exempel Ingelnook, Charles Krug, Beringer och Schramsberg faktiskt fortfarande är verksamma.
Men sedan kom Phylloxeran, Förbudstiden med det nationella spritförbudet samt de två världskrigen och satte extremt effektivt krokben för vinindustrin i USA. Det var inte förrän sent 1900-tal som man började återhämta sig. Med legenden Robert Mondavi i spetsen kunde man återigen börja tänkta på kvalitet samt se möjligheterna i den bördiga Kaliforniska dalen. De är få amerikanare i vinnäringen som inte stolt sträcker på ryggen när ”The Judgement of Paris” nämns. Det är den blindprovning som blev genombrottet för det moderna Kaliforniens vinindustri. Hittills hade de franska klassiska vinerna från Bordeaux och Bourgogne varit totalt dominerande bland toppvinerna. Men 1976 ändrades världsordningen då kaliforniska viner vann både den röda och vita klassen. Sedan dess har det bara gått uppåt och framåt för Kalifornien och vinerna.
Vinodlingsregionerna
Kaliforniens sex vinodlingsregioner består av drygt 200.000 hektar och är omgärdad av två mäktiga bergskedjor, Sierra Nevada i öster och Mayacamas i väster. Från Oregon i norr nästan ner till Los Angeles i söder i en cirka 2000 km lång och 90 km bred dal. Områdena heter Far North, North Coast, Central Coast, Inland Valley, Sierra Foothills och Southern California. De sex regionerna är i sin tur indelade i cirka 140 olika vinodlings områdena så kallade American viticultur area (AVA). De består av erkända specifika odlingsområden men även provinser, kommunala gränser eller statliga gränser. För att till exempel få ange en AVA på sin vinetikett måste minst 85% av druvorna växa inom gränsen för sagda område. Om man istället vill märka sitt vin med en s.k single vineyard eller ett specifikt odlingsområde så krävs att 95% av druvorna är just därifrån. När ett namn på en druva står på etiketten kan man räkna med att vinet består av den till minst 75%.
De producenter som vi besökte under vår resa finns i Napa Valley, Sonoma County och Lodi. Napa Valley är en egen AVA sedan 1981 och består av 18000 hektar vinodlingar. Det är ett relativt litet område nordost om San Fransisco. Här råder generellt ett medelhavsklimat men på grund av bergskedjorna Mayacama och Vaca som omgärdar området hittar man här en uppsjö av microklimat och ett 30-tal olika sorters jordmåner. De vanligaste druvorna i detta område är Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot och Pinot Noir. Här hittar man AVOR som till exempel Howell Mountain, Yountville, Mount Veeder, Los Carneros, St Helena och Spring Mountain. Vi fick träffa en mängd härliga vinproducenter från området bland andra The Hess Collection – som förutom att de producerar vin har ett fantastiskt museum där man kan njuta av konst från storheter som Francis Bacon och Rauschenberg.
Sonoma County är en egen AVA sedan 1981, består av cirka 23000 hektar vinodlingar och är ett geografisk lapptäcke – eller som vår värd på producenten Benzinger sa en geologisk lasagne. Denna jordmåns-lasagne ligger norr om San Fransisco längst med Stilla Havskusten. Provinsen har en stor variation av olika klimat beroende höjdskillnader och närhet till havet. En kall och fuktig vind blåser ofta in från Stilla Havet och bäddar in området i en mjuk dimm-vadd. De vanligaste druvorna i detta lite svalare område är Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Zinfandel Merlot och Pinot Noir. Här hittar man AVOR som till exempel Alexander Valley, Russian River Valley, Dry Creek Valley, Rockpile och Moon Mountain. Vi fick träffa fantastiska vinproducenter även från detta området bland andra Bonterra/Fetzer som är pionjärer och uttalat biodynamiska. De har en otroligt vacker vingård och det kändes som att vandra runt i paradiset med fjärilar, kolibris, kaniner och alla möjliga sorters blommor förutom vinrankorna så klart.
Lodi är en egen AVA sedan 1986, och med sina cirka 44000 hektar ett av de största områdena i Kalifornien. Det är ett varmt, stort, relativt bördigt område som i folkmun kallas för Kaliforniens brödkorg. För här odlas inte bara vindruvor utan även andra grödor. De vanligaste druvorna i detta område är Zinfandel ,Cabernet Sauvignon, Chardonnay, och Merlot. Här hittar man AVOR som till exempel Alta Mesa, Sloughhouse och Mokemlumne River. På grund av de höga andelen organiskt material i jorden så trivs inte Phylloxera lusen här, därför kan man i Lodi hitta många riktigt gamla och knotiga vinrankor. Vi fick hänga med legenden Bud Bradley som driver Delicato farm som producerar vinet Gnarly Head.
Sustainable wine growing –
Att resa till Kalifornien stod länge på min bucketlist. Men att att åka dit för att studera hållbarhet var kanske inte det jag tänkte på i första hand. Städerna Los Angeles och San Fransisco är ju dragplåster i sig, lägger man till den vidsträckta naturen med enorma Redwood skogar, stora nationalparker, den härliga maten där närheten till havet ger utmärkta fisk- och skaldjursrätter, inlandets fräscha närodlade grönsaker samt de fantastiska vinerna så är det inte svårt att förstå varför.
En vecka i maj 2019 fick jag ändå tillfälle att åka till Kalifornien för att lära mig mer om just det välintegrerade och uttalade hållbarhetsarbetet i vingårdarna. Tankarna på att ta hand om miljön kanske är så uttalad just så för att många vingårdar är familjeägda och har varit det sedan länge. Eller kanske är det så för att man just här lever i en region där närvaron av naturen är uppenbar? Jordbävningar, hagel, regnskyar, extremtorka och trombvindar kanske gör att man blir uppmärksam på hur man som människa kan hjälpa till och minska påverkan på miljön. Vinodlarna tänker näsan i alla lägen på hur de använder de begränsade tillgångarna. Man har ofta monitorer som mäter vattentillgången och vattnar extremt sällan trots torka. Man tänker även på att vilda djur både i vattnet samt på och under marken ska må bra. Man använder naturliga växter, välgörande insekter samt fåglar, får och getter, ibland även gäss som hjälp mot skadedjur. Dessutom använder man ofta sol-, vind-, och gravitationskraft för att ytterligare omfamna ett hållbart och naturligt sätt att framställa sina viner och på så sätt använda så lite av jordens resurser som möjligt är.
En åsikt vi hörde på många håll var att man var mån om jorden och miljön för att den var till låns. Det var nästa generation, och kanske till och med den som kom därefter man värnade om. De flesta vinproducenter blev nästan rörda när de pratade om sina barn och hundar, om vilken nytta nyckelpigor, maskar, skalbaggar, små samt stora fåglar som kolibris, koltrastar, ugglor och falkar gör när de lever i symbios med de inhemska växterna och vinrankorna. De pratade nästan poetiskt om hur jorden och frukten doftar när allt är i balans. Man vill så klart att de man bygger upp nu ska finnas kvar till både barn och barnbarn.
På samma självklara sätt som odlarna vill ta hand om jorden, vinmakarna om vinet och sin personal och sina lokaler, verkar de vilja kunna visa upp detta i form av diverse certifieringar. Cirka 85% av all vinproduktion är på något sätt certifierat för hållbart arbete. I Kalifornien finns många olika varianter på detta, alla med sin särart. Det mest omfattande och det man hittar i de flesta delar av Kalifornien är ”California Certified Sustainable” – https://www.sustainablewinegrowing.org/ som ägs och övervakas av California Sustainable Winegrowing Program https://www.sustainablewinegrowing.org/
Andra certifieringar är till exempel Fish Friendly farming https://www.fishfriendlyfarming.org/ som utmärker sig för att vara specialiserade på att hålla vattnet för lax och andra vattnedjur rent. Andra är inriktade på särskilda områden som Lodi Rules – hhttps://www.lodirules.org/ och Napa Green – https://napagreen.org/ Dessutom finns en del certifieringar med sakfrågor till exempel SIP eller ”Sustainability in practice” som används för att visa att innehavaren inte bara tänker på miljön och jorden utan även de människor som arbetar på företaget. – http://www.sipcertified.org/
Det gemensamma för alla certifierade företag som vi träffade. Vare sig det var ett litet familjedrivet eller ett stort multinationellt var att de alla strävade efter hållbarhet och ett bra samspel mellan människa, djur och miljö. Man förstår att alla element som påverkar druvorna även påverkar slutprodukten – vinet. Det tycker jag bådar gott för framtiden och det stämmer för år 2002 gjordes en uppföljning av ”The Judgement of Paris” och det visade sig att vinerna fortfarande står sig gott mot sina franska rivaler.
Här nedanför hittar du också vintips från ett par av vingårdarna vi besökte.
Källor:
US Tax and and Trade Bureau, Global trade information
www.wineinstitute.org
www.sustainablewinegrowing.org