Ni har väl hört talas som tipset som säger att man alltid dricker rött till kött och vitt till fisk. Glöm det är ni snälla för att välja rätt dryck till maten har med mer än färg att göra. Tänk istället balans och komplexitet, samt vilka tillbehör du serverar till och dessutom vilken tillagningsmetod du använder. När det gäller att kombinera det du skall äta med den godaste drycken så brukar mitt bästa tips vara att utgå från tillbehören. För det är skillnad på vad som smakar bäst om du serverar en tung gorgonzolasås eller smörslungad färsk spenat till din fläskfilé. Det är oftast tillbehören som bestämmer vad som smakar bäst att hälla i glaset. Så mina tips den här vecka kommer att utgå ifrån smarriga såser, röror och vispade smör samt risotto, pasta, potatis och gratänger. Prova mina tips och se om du håller med!
Morgon Nr 5106 för 109kr – Vem har bestämt att man måste dricka vitt vin till fisk. Det här är ett jordgubbsbärigt lätt och mjukt rödvin som är supergott till en fiskfilé serverad med bitar av stekt sidfläsk, brynt smör och potatispuré.
Claude Val Rouge Nr 32153 för 69 kr – Som en liten syrlig men mjuk bärkompott kryddad med lagerblad, kanel och muskot är detta vin från Södra Frankrike och för att inte störa för mycket serverar vi en mild örtig böngryta med ugnsstekt fläskfilé smaksatt med bitar av sidfläsk.
Collevite #2421 för 89 kr – Ett friskt, fräscht och fruktigt italienskt vin med inslag av äpplen, päron och citrus. Frukterna samsas med nötter och örter och det gör att viner är smarrigt till en kycklinggryta som serveras med en gräddig och currydoftande sås och ris.