Under en period så var det ganska trist på öl-hyllorna men sedan ett tag tillbaka genomgår Sverige och kanske hela världen en öl-revolution. Man brygger så det står härliga till och varje stad med självaktning har minst ett eget bryggeri. Ölen har tagit tillbaka sin status både som läcker måltids-dricka samt innovativ törstsläckare.
Bilden här ovan är från en spännande provning jag var på i Somras. Rone Bryggeri är vad vi kallar ett Nanobryggeri. Vissa av deras öl finns bara på Gotland. Det roliga är att man idag faktiskt ändå hittar ett stort utbud med god kvalitet på bolagets hyllor. Mina tips kommer fr Stockholmstrakten med nu är det upp till dig att hitta din alldeles egna favorit från din stad.
Saison – Är en sorts ale, namnet betyder årstid eller säsong på franska och heter så för att den på 1600-talet gjordes som törstsläckande dryck till säsongsarbetarna på belgiska landsbygden. Den är lite syrligare inte lika besk och en smula vinös i sin karaktär. Saison har fått en renässans bland mikrobryggarna som laborerar med kryddor, frukt, bär och olika jäststammar – man tager liksom vad man haver, precis som när ölstilen föddes. Saison d’Etre Nr 1617 för 67,90 (stor flaska) fr SthlmBryggeri
Witbier eller Biere Blanc – Är en sorts veteöl som oftast kryddas med korrianderfrön och apelsingskal. Den är ofiltrerad, alltså lite grumlig i färgen och bjuckar på en blommig och fruktig doft och smak. Jag tror att det kan vara anledningen till att jag tycker så mycket om den. Belgisk Wit Nr 88218 för 19,90 fr Poppels Bryggeri Götaland
Imperial Stout – är en kraftigare variant som var populär under 17-1800 talet och ursprungligen bryggdes extra alkoholstark för att klara de långa transportena via båt. Den här kan man nästan inte motstå. Lyssna på namnet Pecan Pecan Mudcake… smak och doft att mörk choklad, så klart med inslag av nötter, kokos och vanilj. Ett silkeslent skum och ett rejäl umpf i alkholen. Pecan Pecan Mudcake Stout Aon Nr 1427 för 49,90 från Omnipollo, Stockholm