I helgen kommer nog grillröken ligga tungt över Sveriges avlånga land. Men det kan nog fortfarande vara lite dåligt med de vegetariska rätterna på grillarna. De flesta slänger av gammal vana på den vanliga biffen eller steken på gallret. De tänker inte på att det finns massor av godsaker som också passar bra där. Till exempel kål! Det här receptet har jag gjort med rödkål, för att jag tycker att färgen är så himla vacker. Men det blir exakt lika gott med vitkål. Det här blir allra bäst om du har en grill med lock!
I glaset kanske jag häller ett vin från druvor som växt i vulkanisk jord. Här kan man nästan alltid känna lavan i både doft och smak. Vill ni läsa mer om sådana viner så kan ni kika på denna artikel på DinVinguide som jag skrev när jag jobbade där för ett tag sedan.
Det finns några varianter på Systembolaget och här får ni fredagens tre tips. Det första pratar jag om på STAR FM idag. Det heter DeAetna Terra Costantino Nr 2400 för 159 kr har vuxit på vulkanen Etnas sluttningar. Det bjuder på mulliga toner av svarta körsbär, torkade körsbär, kanel och lite apelsinskal.
I Vulkanisk jord på ön Santorini i Grekland växer Estate Argyros Assyrtiko Nr 92929 för 199 kr här hittar vi en frisk grönäpplig fruktsyra, men också massor av mineralisk sälta samt färska örter och en smarrig nötighet.