Man säger ju att alla goda ting är 3. I helgen sammanfaller min pappas födelsedag med Mårten Gås samt Fars dag. Fiffigt tycker jag och firar så klart alltsammans med god dryck. Jag tipsar som vanligt om den tillsammans med Charlotte på STAR FM. Vill du lyssna så gör du det här.
I vanliga fall brukar vi fira min pappa med dunder och brak i början av november. I år är det annorlunda så jag drömmer bara om en härligt middag. För det är ju både fars dag plus farsans födelsedag. Alltsammans brukar sammanfalla med Mårten Gås som är en smarrig skånsk tradition väl värd att lyfta. Men det är klart att jag ser till att även det man häller i glaset smakar som den fågel jag tänker bjuda på. Istället för gås tänkte jag servera en fransk söndagskyckling, med dijonglace, belugalinser och massor av goda örter, viner som passar till hittar du nedanför.
Ramon Bilbao Albarino -76858 149kr – Ett vitt vin från Spanien som smakar och doftar av gul tropisk frukt, gula päron, fina gula blommor samt mineralitet. En hög frisk och fräsch syra göra att jag tycker att vinet passar till den franska kycklingen men även till en grillad kyckling med skummad dragongrädde och rostad vitlökssås.
En finfin Grand Cru från Chablis och William Fevre kan han väl ändå vara värd farsgubben det blir liksom present och matvin i ett och samma. Chablis Côte de Bouguerots Grand Cru, 2018 #92679 för 849 kr har en komplex doft och smak där mineral, vita blommor, äpplen och citrus samsas läääänge i din mun.
Masi Campofiorin 2017 finns i vanlig flaska, liten flaska och så magnum #5123. Håll med om att det kan kännas lyxigt att ställa fram en stor pava på bordet. Vinet smakar mörka körsbär, lite kryddigt av vanilj, lakrits och örtig salvia.
Massolino Dolcetto d’Alba 2018 #72950. Ett mjukt och generöst vin med härligt karaktär av mörka körsbär, friska blåbär och förförisk viol. Till detta vin är det läge att byta ut potatisen och linserna utbytt mot en smarrig risotto. Recept hittar du här nedanför: