Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Fransk söndagskyckling

by Anette Rosvall 2020/05/14
written by Anette Rosvall 2020/05/14
Skriv ut receptet
1,8K

Den här pippin får sällskap av klassiska franska råvaror som senap från Dijon, franska linser, massor av vitlök, lök. I glaset häller vi mulligt smakrikt rött vin. Det kan faktiskt inte bli något annat än supergott.

Här kan man bjuda på en så kallad Super Tuscan. Le Volte dell’Ornellaia Nr 32472 för 179kr är just från Ornellaia som använder Bordeaux druvor som komplement till lokala Sangiovesedruvan. Det ger en fyllig och nyanserad smak och doft. Toner av örtig salvia, fruktiga mörka plommon och svarta vinbär. Samt en fyllig mörk choklad.

Eller så slår man till med en lite stramare fransos från Bordeaux. Lyxig drickglädje som i vanliga fall kostar skjortan och halva armen. Men det räds inte det finns alternativ. Mouton Cadet Vintage Edition Nr 70506 för 149 kr. Bjuder på blåa bär, klassiska cederträ-toner samt kakao och kaffe.

Tips! Om du är osäker på att kycklingen är genomstek. Stick den i lårbenen, om köttsaften är klar så är även fågeln det.

Fransk söndagskyckling med linser och dijonsenap

Det här behöver du:

1 hel kyckling
2 stycken purjolökar
6 stycken vitlöksklyftor
smör
olja
1 burk soltorkade tomater i olja (cirka 200 gr)
3,5 dl belugalinser (eller annan sorts linser)
6 dl kycklingbuljong
2 dl rödvin

Dijonglace
4 vitlökklyftor
1 msk torkad timjan
1 msk torkad dragon
1 msk torkad rosmarin
0,5 dl dijonsenap
en skvätt olivolja
0,25 dl honung (gärna lavendelhonung)

 

Gör så här:

Börja med att mixa ingredienserna till glacen, och massera sedan in den i kycklingen. Sedan tar vi tag i resterande ingredienser. Skölj purjon, skala och skiva den, samt resterande löksorter. Finstrimla de soltorkade tomaterna. Blanda nu de olika löksorterna med de strimlade tomaterna och linserna. Lägg i botten på ett stekfat, ös på med vätskan och lägg sedan kycklingen på toppen.

Täck med ett aluminumfolie i 45 minuter i 175 grader och låt sedan gå resterande tid utan täckning i ytterligare 20 minuter eller tills kycklingen är helt färdiggrillad och har en fin yta. Servera med en grönsallad och ett gott surdegsbröd.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Majskolvar med chilismör
Nästa inlägg
Rosa bubblor igen!

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!