Ja det är så jag vägrar faktiskt jul utan portvin. Dessa ädla viner som också kommer från en av världens vackraste vinregionerna. Jag dricker den gärna till en mjuk pepparkaka eller fruktkaka med lite smulad ädelost på toppen. Men sippar den allra helst helt utan tillbehör ur ett litet spetsglas, med lågmäld julmuisk och tända ljus medan jag filosoferar över livets härligheter.
Men söta söta viner är generellt en svaghet jag har. Tycker det är så trevligt att korka upp något till dessert eller ostbricka och sedan ta kaffet därefter. Det blir en win win brukar jag säga för då får kan man ju njuta både dessert och oftast den smarriga kaffegodiset som serveras därefter. Jag tipsar om dessa två på radion idag här hittar du länken om du vill lyssna igen.
Prova till exempel… Graham’sLate Bottled Vintage, 2015 nr 8000 (finns både i hel och halvflaska) eller Yalumba Antique Musqat 83887 – sitter som en smäck till desserter med nötter och choklad eller en riktigt härlig crème brûlé eller en crema catalan. Det senare får du så klart recept på här nedanför.