Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

En engelsk fruktkaka kräver tid och engagemang lite som en härlig kompis

by Anette Rosvall 2020/12/03
written by Anette Rosvall 2020/12/03
2,4K

I England gör man sin fruktkaka minst fyra veckor innan jul, sedan står den i skafferiet eller kylen och kräver engagemang. För att få den så där härligt tung och fuktig så måste man gulla med den. Man fuktar den med konjak lite då och då vänder den försiktigt så att vätskan täcker hela kakan. Sedan gäller tålamod för tricket är att inte börja smaka på den får då är den nog slut innan julafton.

Fruktkaka till jul på mitt sätt

Det här behöver du:

Fyllning
200 gram fikon
2 dl apelsinmarmelad gärna med whiskeysmak
1 dl russin
en liten näve tranbär
0,5 dl konjak
 
Kaka
2 dl hackade valnötter
200 gram smör (rumsvarmt)
3 dl brun farin
100 gram riven mandelmasssa
4 ägg
2 msk glöggkrydda
3,5 dl vetemjöl (siktat)
0,5 tsk bikarbonat (siktat)
 
Efteråt
Några skvättar konjak
Florsocker
garnering

Gör så här:

Börja med att lägga alla ingredienser till fyllningen i en skål och låt allt ligga där och gosa i minst 30 minuter.  Sedan smörar du en avlång brödform (1,5 liter) lägg ett  smörpapper i botten så blir det lättare att få ur kakan ur formen när den är klar.
Sätter ugnen på 170 grader och börjar med att rosta valnötterna i cirka 7 minuter. Se till att de inte står för länge i värmen, då kan de lätt bli brända. Vispa smör och brunt farin tills det är fluffigt. Tillsätt ägg en ett i taget och fortsätt att vispa ordentligt. Ner med de hackade, rostade valnötterna, den rivna mandelmassan, kryddorna och så till sist vänder du ner det siktade vetemjölet och bikarbonaten vispa precis så mycket så att allt är väl blandat.
Häll ner smeten i bakformen och låt kakan gå i ugnen i cirka 75 minuter eller när din kaksticka är torr när du pickar kakan. Ta ut kakan när den är färdig och låt den svalna. Fukta den med konjak och plasta in den, låt den stå svalt och fukta kakan lite då och då med konjak så att den inte torkar. Innan servering så skall den garneras med mängder av florsocker och lite röda fina bär på toppen eller som här med kanderade valnötter och små inlagda aprikoser.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Vinterns härliga grönkålspaj med stilton, valnötter och hållbart grönt
next post
Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt