Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

En engelsk fruktkaka kräver tid och engagemang lite som en härlig kompis

by Anette Rosvall 2020/12/03
written by Anette Rosvall 2020/12/03
Skriv ut receptet
2,6K

I England gör man sin fruktkaka minst fyra veckor innan jul, sedan står den i skafferiet eller kylen och kräver engagemang. För att få den så där härligt tung och fuktig så måste man gulla med den. Man fuktar den med konjak lite då och då vänder den försiktigt så att vätskan täcker hela kakan. Sedan gäller tålamod för tricket är att inte börja smaka på den får då är den nog slut innan julafton.

Fruktkaka till jul på mitt sätt

Det här behöver du:

Fyllning
200 gram fikon
2 dl apelsinmarmelad gärna med whiskeysmak
1 dl russin
en liten näve tranbär
0,5 dl konjak
 
Kaka
2 dl hackade valnötter
200 gram smör (rumsvarmt)
3 dl brun farin
100 gram riven mandelmasssa
4 ägg
2 msk glöggkrydda
3,5 dl vetemjöl (siktat)
0,5 tsk bikarbonat (siktat)
 
Efteråt
Några skvättar konjak
Florsocker
garnering

Gör så här:

Börja med att lägga alla ingredienser till fyllningen i en skål och låt allt ligga där och gosa i minst 30 minuter.  Sedan smörar du en avlång brödform (1,5 liter) lägg ett  smörpapper i botten så blir det lättare att få ur kakan ur formen när den är klar.
Sätter ugnen på 170 grader och börjar med att rosta valnötterna i cirka 7 minuter. Se till att de inte står för länge i värmen, då kan de lätt bli brända. Vispa smör och brunt farin tills det är fluffigt. Tillsätt ägg en ett i taget och fortsätt att vispa ordentligt. Ner med de hackade, rostade valnötterna, den rivna mandelmassan, kryddorna och så till sist vänder du ner det siktade vetemjölet och bikarbonaten vispa precis så mycket så att allt är väl blandat.
Häll ner smeten i bakformen och låt kakan gå i ugnen i cirka 75 minuter eller när din kaksticka är torr när du pickar kakan. Ta ut kakan när den är färdig och låt den svalna. Fukta den med konjak och plasta in den, låt den stå svalt och fukta kakan lite då och då med konjak så att den inte torkar. Innan servering så skall den garneras med mängder av florsocker och lite röda fina bär på toppen eller som här med kanderade valnötter och små inlagda aprikoser.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Vinterns härliga grönkålspaj med stilton, valnötter och hållbart grönt
Nästa inlägg
Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt