Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Vinterns härliga grönkålspaj med stilton, valnötter och hållbart grönt

by Anette Rosvall 2020/11/30
written by Anette Rosvall 2020/11/30
Anette Rosvall, recept, svensktkött, flexitarian, grönkål
2,4K

Kål hjälper mig att vara medveten på vintern! För jag är en person som absolut bryr mig om miljön men jag tror inte att lösningen på våra problem är att bli vegetarian eller vegan. Däremot tänker jag att om man låter säsongens grönsaker bli julbordets huvudattraktion så kan man ”krydda” eller ”toppa” med noggrant utvalt animaliskt protein.

Jag köper bara svenskt, helst småskaligt och närproducerat och absolut från hållbart uppfödda djur. När dom kriterierna är ifyllda så känns min jul extra god. Idag får du massor av goda och snabba gröna recept. Till exempel den här härliga grönkålspajen, eller en rödkålssallad med apelsin.

Paj med grönkål, valnötter och stilton ost.

Det här behöver du:

Pajdeg
100 gram iskallt smör
2,5 dl vetemjöl
en nypa salt
och en liiiten skvätt iskallt vatten (max 2 tsk)

Fyllning

En rejäl bunt grönkål
1 gul lök, fint hackad
1 (eller flera) vitklökklyftor, fint hackade
salt
2 dl grädde
2 ägg
2 dl riven stark ost
150 gram stiltonost
25 gram smör
salt
svartpeppar från kvarnen
valnötter

 

 

Gör så här:

Börja med att göra pajdegen. Lägg mjölet och salt i en skål, lägg ner smöret i små kuber och nyp i hop till en grynig massa. På med vattnet och fös ihop till en degboll. Låt degbollen ligga i 20 minuter i kylskåpet innan du fortsätter, då blir den god och frasig. Kläm eller kavla ut den så att den täcker din ugnsfasta form och låt sedan degen gå i 200 grader i cirka 10 minuter. Ställ den sedan åt sidan och höj ugnsvärmen till 225 grader. Skölj och rensa kålen. Drag bort de grövsta stjälkbitarna. Fräs den finhackade löken i smör, och släng ner kålen också. När lök och kål blivit lite mjuka och följsamma av värmen häller du på hälften av grädden. Låt stå och bubbla på svag värme, smaksätt med salt och peppar.

Under tiden vispar du ihop resten av grädden med ägg och riven stark ost. Spar stilton osten den skall ligga på toppen av pajen. Nu så skall vi bygga paj! Lägg grönkål/lök röran i pajskalet, häll över äggsmeten och toppa med stiltonost och valnötter. In i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Akta så att det inte bränns lägg i så fall på lite aluminiumfolie eller ett kastrullock utan plasthandtag. Servera pajen med en grönsallad med en god vinägrett eller med en skiva julskinka!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 2 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Vi måste ju ändå snacka om glöggen tre goda glögg-tips på STAR FM.
next post
En engelsk fruktkaka kräver tid och engagemang lite som en härlig kompis

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt