Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Så var det ju det där med bearnaisen!

by Anette Rosvall 2020/12/06
written by Anette Rosvall 2020/12/06
Skriv ut receptet
4,8K

För ett tag sedan fick jag en fråga från en av mina danska vänner. Han frågade –”Är det ni svenskar eller vi danskar som är bäst på bearnaise?” Ja eller nästan då, för han sa det så klart på danska. Jag svarade så klart att vi har långt och kärleksfullt förhållande till den gula feta såsen. Och att det kommer än på varenda svensk med lite ambitioner i köket att kunna slå sin egen bea. Jaha sa han – återigen på danska – Då är det dags för en battle! Jag fick så småningom ett paket från Danmark som innehöll bearnaisesås på burk. Sause Umami Huate Cuisine är alltså en färdig bearnaise gjord med smör, ägg och som därför måste hållas i kylskåpet.

Eftersom jag lovat dyrt och heligt att jag skulle prova och dessutom testa mot några av de svenska varianterna var det bara att sätta fart. Jag tycker själv om att göra min bea själv dels så slipper man massa grejor som jag inte tror på och dels så får man den där exakta smakkombinationen som man vill ha. Rätt syra, rätt örtighet och så kan man ju fixa till kryddningen om man vill ha någon annan ton på sin sås.

Men Jag köpte även några färdiga burkar alla från kyldisken och provade för att jämföra med den danska såsen. Här kommer mitt utlåtande… och längst ner även ett recept på hemslagen bearnaise med en pikant ton av brynt smör.

Eriks Bearnaise – blev min favorit i detta test. Såsen har en lagom krämig konsistens, serveras helst rumstempererad. Fin färg och bra ton på både dragon och syra. Om jag skulle säga något så kanske förpackningen är i minsta laget.

Johan Jureskog – kommer på andra plats i testen. Jag som gillar att bearnaisesås har en tydlig syra tycker att den här såsen är bra balanserad i smakerna. Den har fin färg, bra konsistens, bra syra, sälta och fin dragonsmak.

Sauce Umami Haute Cuisine, från Danmark – blir trea i testet. Såsen har en bra konsistens och går att servera både kylskåpskall, rumstempererad och försiktigt uppvärmd. Den är krämig, han en fin ljusgul färg, bra ton av dragon. Men i min smak saknar den syra och var lite för söt.

Lomanders – blev fyra i testen. Såsen har bra konsistens om än lite blek i färgen, serveras helst rumstempererad. Bra balans mellan syra, sälta. Lite mesig dragonsmak drar och färgen drar ner betyget lite granna.

Bearnaisesås Mannerström skafferi – Jag tycker inte om den här så den här såsen. Den är fadd i smaken och det feta lägger sig som en hinna i munnen. Inte tillräckligt mycket smak av dragon, inte tillräckligt mycket syra eller sälta heller för den delen.

Anettes Bearnaissås med brynt smör

Det här behöver du:

1 kruka färsk dragon 
2 msk torkad dragon

2 äggulor
4 msk dragonvinäger (eller rödvinsvinäger)
en finhackad schalottenlök
400 gram smör (brynt) (räkna 200 gram per äggula)
saften från en halv citron
salt och peppar

Du kan också smaksätta din sås med chili, vitlök eller något annat smarrigt. Men då blir det så klart inte "riktig" bea.

Röd choronsås
(en tomatbaserad bearnaisesås)
2 msk torkad oregano
2 äggulor
4 msk tomatpuré
4 msk dragonvinäger (eller rödvinsvinäger)
en finhackad schalottenlök
400 gram smör (smält) (räkna 200 gram per äggula)
salt och peppar

 

Gör så här:

Bryn smöret i en kastrull på låg värme, vispa under hela tiden och dra kastrullen av värmen så fort smöret börjat lukta nötigt och är gyllenbrunt. I en annan kastrull kokar du ner vinäger tillsammans med hackad dragon och schalottenlök tills hälften är kvar dra kastrullen av plattan och låt vätskan svalna en smula.Ta fram grejor till ett vattenbad, en kastrull med kokande vatten och en skål som täcker kastrullen. Sila nu ner vinägern i en skålen tillsammans med äggulorna och vispa skummigt sedan ska de smälta smöret ner i äggblandningen i en tunn stråle medan du vispar ordentligt. När såsen är tjock är det dags att smaksätta den med salt, peppar och färsk hackad dragon, Servera genast!

Choronsås gör du så här: Smält smöret i en kastrull. I en annan kastrull kokar du ner vinäger tillsammans med oregano och schalottenlök tills hälften är kvar dra kastrullen av plattan och låt vätskan svalna en smula. Sila nu ner vinägern i en skål tillsammans med tomatpuré och äggulorna. Ta fram din mixerstav och mixa alltsammans tjockt och skummigt. Sedan ska det smälta smöret ner i äggblandningen i en tunn stråle medan du mixar ordentligt.

När såsen är tjock är det dags att smaksätta den med vinäger, salt och peppar. Servera genast!

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Jag vägrar en jul utan portvin och annat sött – Missa inte tipsen här eller på STAR FM.
Nästa inlägg
Den bästa korven är gjord av choklad och passar bra till glögg.

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!