Trender kommer och går… Enligt en svensk kommunikationsbyrån som kollar av trender just inom mat och livsmedel så har den sedan länge mest populära rätten spagetti och köttfärssås i år blivit omsprungen av rätter med kyckling.
Som foodie eller extremt matintresserad människa kan jag tycka att det är lite festligt att råvaran kyckling presenteras som på samma sätt som en rätt: spagetti och köttfärssås. För det finns ju tusen olika sätt att tillaga fågeln.
Här i Sverige har vi ett ganska påvert utbud av just kyckling. Vi har två raser, en som växer snabbt och en som växer lite mer långsamt. Men det vi i butik kan välja på är hel eller del av kyckling, vi kan välja fryst eller färsk samt eko, majs eller konventionell. I Frankrike däremot är det något annat. Där finns en hel uppsjö av varianter, raser och sorter och konsumenterna har full koll på vilken pippi som passar till vad. Oftast sitter både skinn och lite av fjädrarna kvar på fåglarna för att den som handlar skall veta vilken sort det är som säljs.
När jag köper kyckling så försöker jag välja en som jag vet har haft det bra. En fågel som har fått gå ute och picka, en som inte levt i för stora flockar, för det framkallar ofta dåliga beteenden hos individerna. Dessutom vill jag att min kyckling ska ha fått äta bra saker. För jag vet ju att jag är toppen utav det kretslopp som min mat produceras i. Det som finns i min mat, stannar i min kropp. Här kommer ett recept på hel grillad kyckling som jag tycker är bra. Är man bara några stycken som ska äta så räcker den här grillade kycklingen till mins tre middagar. En som hel, en där man plockar köttet och blandar ner det i t ex pasta och den sista som soppa.