Köttbullar inte alls är det mest svenska som finns. Sanningen är att finns bollar av kött i nästan alla länder i världen. De är bara lite olika stora och självklart kryddade på olika sätt beroende på vilket kök de kommer ifrån. Men att rulla färs till bollar och sedan tillaga dem verkar vara universellt. Jag har förstått att konceptet är – som så mycket annat – lika gammalt som gatan. Ja ni vet redan de gamla grekerna… ja eller i detta fall då romarna… de rullade sina bollar av påfågelkött.
Beroende på var de kommer ifrån kan bollarna vara kokta, stekta, friterade eller ugnsbakade. De kan vara serverade i soppa, med pasta, mellan två brödskivor och en smula ihoplattade. Det bollarna har gemensamt förutom den runda formen är att de innehåller någon sorts ingrediens som behåller fuktigheten annars är smakkombinationerna oändliga, och nästan alla länder har sina varianter t ex: I Spanien – albondigas, Belgien/Frankrike – frikadelle, Turkiet – köfte, Filipinerna – bola-bola, Kina – Lionheads, Storbrittanien – Brittish faggots, Israel – Matzah balls, och från Italien polpette.
Jag har en massa olika recept på köttbullar här på min hemsida men precis idag tänkte jag tipsa om en lite större variant som görs helt vegetariskt, och som sedan serveras mellan två bröd, med en röd kålsallad och god majonäs.
Smaklig spis!