De här gröna spenatvåfflorna har jag gjort till tidningen Senioren för ett tag sedan. Jag tycker att det är smarrigt att servera dem med en bit rökt lax plus en pepparotsstingig hjortronkräm. Du som inte än har provat rökt lax och hjortron är faktiskt tvungen att göra det nu. Så värm våffeljärnet och sätt fart och vispa din smet.
Dryckestipsen denna gång blir alkoholfria. Dels en bubblig dryck som är ett helt ok alternativ till mousserande vin Richard Juhlin Nr 1983 Rose för 94 kr eller så tar du Beskows VY Nr 1965 för 30 kr en härlig must gjort på svenska äpplen samt humle.
Hjortron crème fraîche 2 dl crème fraîche 0,5 dl fast hjortronsylt riven färsk pepparrot efter tycke och smak 1 tsk vitvinsvinäger salt och svartpeppar
Servera med 1 rejäl bit varmrökt lax per våffla en dillkvist
Gör så här:
Börja med att smälta smöret och låt det sedan svalna. Tina nu spenaten och pressa ur vätskan och ställ den åt sidan ett tag. Blanda alla torra ingredienser mjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa i gräddfil och ägg och blanda ner de torra ingredienserna till en slät smet. Blanda spenaten med det smälta smöret och mixa slätt, blanda ner den gröna mixen i den släta smeten.
Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen första gången med lite smör. Häll i smet och grädda våfflorna gyllenbruna (gröna ;)) . Blanda under tiden alla ingredienser till crème fraichen. Servera våfflorna med lax, hjortron-crème fraiche och dill.