Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Gnocchi & massor av gott

by Anette Rosvall 2021/10/07
written by Anette Rosvall 2021/10/07
Skriv ut receptet
2,K

Facebook påminde mig om Gnocchi med förlorade ägg, vitlökssmakande brynt smör, salvia och massor av parmesan. Receptet kommer från en av mina gamla kokböcker. Men det är lika gott nu som då.

Ser ni hur de små gnocchi-bollarna simmar sött i det brynta smöret, hur de smörfrästa salviabladen doftar, och kan ni föreställa er att ni skär i det förlorade ägget blandas alla de smakerna till en symfoni i munnen. Ja, det skall va mycket smör till den här rätten. Det är nyttigt för själen!

Vad dricker man då till denna goda rätt undrar kanske du?! Jo! Det ska jag berätta. Eftersom vi serverar en smörig, mjuk rätt så tycker jag att det behövs rejält med syra i drycken för att orka skära igenom det feta. Så vare sig du vill ha rött, vitt eller bubblande så tänk på syran! Här kommer mina tips:

  • Barbaresco Prunotto Nr 22013
  • Yarden Chardonnay #25177
  • Dryckeriet POMPOM #11951

Gnocchi med förlorade ägg

Det här behöver du:

800 g potatis
2 ägg
minst två nypor salt
3–5 dl vetemjöl
en liten skvätt olivolja
rejält med riven parmesan
smält smör
finhackad salvia
100 g färsk spenat
2 vitlöksklyftor, pressade
salt och peppar

Gör så här:

Koka potatisen med skalet på. När den har kokat klart, skalar du och pressar den. Tillsätt ägg, salt och mjöl (i med lite i taget, det är inte säkert att du behöver allt mjöl). Du skall få en mjuk deg som inte klibbar. Vi knådade med händerna, men du kan så klart använda en elvisp med degkrokar, eller en vanlig träslev.

Rulla degen till långa korvar. Skär dem i mindre bitar och mönstra dem genom att trycka en gaffel mot ena sidan. Lägg dem efter hand på en bricka med lite mjöl på och koka dem i riktigt salt vatten. De är klara när de flyter upp. Lägg dem på en djup tallrik och riv över rejält med ost. Smält smöret när det börjar lukta nötigt och är gyllenbrunt lägger du i salviabladen, den färska spenaten, den pressade vitlöken och smakar av med salt och peppar. Häll det kryddade smöret över gnocchin och placera det förlorade ägget mitt på toppen!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Aunt Daisys fruktkaka
Nästa inlägg
Spenatvåfflor rökt lax & stingig hjortronkräm

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt