Förut drog jag Sherry, Portvin, Marsala och Madeira över en kam. Fnös lite åt dem och tänkte att det bara var människor över 85 som tyckte om dem. Men nu har jag med delad förtjusning börjat gilla dem. Delad för att dryckerna fortfarande har rykte om sig att kanske vara så kallad ”tantdricka”. Och därför undrar jag stilla om faktiskt har blivit tant på riktigt, eller om det är så att jag bara fått mer förfinade smaklökar. Eftersom jag fortfarande är studsig som en tonåring i sinnet och vet att portvin och sherry är ibland det hippaste man kan dricka så inser jag med glädje att jag fått tillgång till massor av nya smaker.
Portvin finns i så många varianter vita, röda, bruna med eller utan årgång och med olika sötma och dessutom med en hel uppsjö av smaker allt ifrån knäck, torkade fikon, apelsinskal, nötter och ibland lite brända toner. Ett underbart skafferi när man som jag gillar att göra efterrätter. Men även till ost av olika slag nuförtiden vägrar jag att fira jul utan ett riktigt gott portvin, detta dricker jag medan jag sakta knaprar på en bit grönmögelost och filosoferar i stearinljusens sken. Sherryn serverar jag gärna som apertif till mandlar, oliver eller varför inte till en ost- och charkbricka. Just denna fredagskväll ser jag mig sittandes på min altan och när den sammetslena skymningen kommer smygandes sippar jag lugnt på ett litet glas sherry. Marsala och madeira bör inte bara hällas i såsen utan är supersmarrigt till exempel till ädelost eller nötiga och chokladiga desserter. Här kommer några mumsiga tips på dryck i det underbara tantsegmentet.