Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Det är läge att fira Pinot Noir!

by Anette Rosvall 2022/08/18
written by Anette Rosvall 2022/08/18
1,6K

Exakt så är det och jag som gillar att fira vet att jag kommer att träffa ett gäng vin-kamrater. Nu kommer vi säkerligen dricka annat också men någon liten skvätt Pinot kommer det alldeles säkert bli också. Ni vet kanske att pinot noir är en högt aktad druva och den viktigaste i röda bourgogneviner samt en av tre i topp i regionen Champagne. Men den odlas lite här och där i vinvärlden och utvecklas ofta till unika kloner. Den sägs vara lite trilsk, svårodlad och kinkig med sin växtplats men rätt hanterad gör den några av världens bästa viner.

Om ni vill prova finns det massor av bra vin gjort på druvan. Köp några flaskor från lite olika regioner för att se den härliga bredd som den här druvan bjuder på. Om man ska generalisera så brukar vinerna utmärkas av en ljus färg, mjuka silkeslena tanniner, toner av röda bär, kryddor och örter.



Här är några av mina favoriter just nu:

Ni visste väl att pinot noir är en av tre druvor som man oftast gör champagne av. La Grande Anée från Bollinger som bara görs de allra bästa åren och oftast domineras av just Pinot Noir.. År 2008 är ett exceptionellt år och denna ljuvliga champagne är just nu underbar och extremt smarrig och bjuder på röda äpplen, mogen stenfrukt, härligt smörigt rostat surdegsbröd, massor av mineral och ett avslut med grapefrukt. Nu hittar du årgång 2014 min flaska är en 2002 och ligger och väntar i kylen på ännu bättre tider.
Viner gjorda på Pinot Noir som kommer från USA har oftast lite mer tryck i både färg och smak än sina franska kusiner. Detta vin är dock en mycket balanserad amerikanare som kommer från vingårdar i de södra delarna av Kalifornien. Ojai Santa Barbara Nr 5497 för 299 kr bjuder på härligt mogna jordgubbar och röda bär, en otroligt balanserad kryddighet från ekhantering samt örter, mjuka tanniner och en fin syra.
Det kanske inte är det man är mest känd för men även i Österrike odlar man och gör vin på Pinot Noir. Ifrån vinregionen nr 1 Burgenland kommer vinet The Butcher Nr 70521 för 169kr och är ett prisvärt vin gjort på druvan. Det smakar mest och härligt av solmogen frukt som jordgubbar och körsbär, det är mjukt samt bjuder även på en härlig örtig kryddighet.
0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Sherry, portvin & tantdricka
Nästa inlägg
Sallad med lax & Riesling

Du borde verkligen prova det här också!

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Vit sparris på skinka med spenat och parmesan!

2025/06/09

Picknick-tider stundar! Vad packar du i korgen?

2025/05/28

Getost en favorit till Sauvignon Blanc!

2025/05/21

Ostkex och baconinlindade dadlar med mandel – smått...

2025/05/13

Chateau Cardboarddeaux eller boxvin – mina bästa tips!

2025/05/01

Lyxig fisk – Hälleflundra med baconmarmelad

2025/04/29

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!