Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Eclairer är trendigt och väldigt gott!

by Anette Rosvall 2022/11/21
written by Anette Rosvall 2022/11/21
1,2K

Eclairer är trendigt har jag läst någonstans. Och sånt verkar jobba som en självuppfyllande profetia. På bilden ser du minieclairer med syrlig halloncurd, rosa kristyr och lite glittrigt strössel. Jag gjorde dessa till en plåtning med Maja Berthas och Matilda Lindeblad för Allt om Mat. Temat var nyår och små godsaker som passar till champagne. Min eclaire behöver alltså ett mousserande vin med lite extra sötma. Mina tips hittar du här nedanför varför inte prova någon av dessa godingar!

Clairette de Die Nr 7939 för 99kr
Sobrero Moscato d’Asti Nr 92118 för 145kr

Minieclairer med syrlig halloncurd och rosa kristyr

Det här behöver du:

Minieclairer med syrlig halloncurd och rosa kristyr

Små godsaker som kan du baka ett par dagar i förväg. Curden måste du göra minst två dagar i förväg, så den hinner sätta sig. Fylla och dekorera eclairerna bör du dock inte göra mer än ett par timmar innan de skall ätas.

Halloncurd

Den här curden måste du börja med minst en dag i förväg så att den hinner sätta sig. Den behöver nämligen tjockna för att du skall kunna spritsa in den i eclairerna.

2,5 dl socker

skal o saft från 1 citron

8 stora äggulor

200 gr smör

1 dl hallon

Sjud socker, äggula o citron, vispa först med en vanlig visp, men byt sedan gärna till en spatel så att inget fastnar i botten på kastrullen. Ta bort kastrullen från värmen när det blivit lagom tjockt. Det finns ett trick för att veta när det är lagom tjockt, kallas rosprovet (eller slevprovet) Stick ned en slev/sked i din curd, vänd den med den välvda sidan uppåt, dra med lillfingret så att det blir en “gata” på skeden, om curden rinner tillbaka igen så är den inte klar. Då är det bara att sjuda en stund till.

När du är nöjd med curd tar du bort kastrullen från värmen och vispar ned smöret. Om inte allt smör smälter så värm försiktigt i ca 5 min, så att allt smör smälter. Låt sedan curden kallna helt i kylskåp innan du vänder ner hallonpuréen..

Purea hallonen och kör purén genom en sil så att alla kärnor försvinner, låt den rinna av ordentligt i silen så att du inte blandar ner en massa vätska i curden vi vill ju bara ha den vackra rosa färgen och smaken av hallon. Vänd sedan ner purén i curden lite i taget, så att den inte blir för lös. Du kommer att få ungefär 5-6 dl curd och det räcker mer än väl till dina bakelser. Men curden är supersmarrig även på en skorpa, en rostad macka eller som fyllning i en tårta.  

Eclairer (blir cirka 30 stycken små)

Börja först med degen.

3 dl vatten

100 g smör

1 tsk salt

1 tsk socker

en nypa muskot

2 dl siktat mjöl

4 stora ägg

Koka först upp vattnet med smör och kryddor, koka sakta tills smöret smält och börjat bubbla. Mät under tiden upp och sikta mjölet. Ner med allt mjöl i vätskan och vispa fortfarande på plattan – på låg värme – med träslev tills smeten börjar släppa i kanterna och allt mjöl är ordentligt utrört, inga klumpar plz.

Nu tar du av kastrullen från värmen och rör ner ett ägg i taget, rör och vispa kraftigt, du får vispa mer för varje ägg du lägger i (tänk snygga biceps!). Vispa lite extra tills smeten är slät och fin.

Sätt ugnen på 225°. Spritsa ut smeten på ett smörad bakplåtspapper i avlånga korvar, ca 3-5 cm långa. De små degkorvarna skall puffa upp ungefär till dubbel storlek när du låter dem gå i ugnen i cirka 15-20 minuter. När du ser att de är gyllenbruna, torra och dubbelt så stora, så låter du dem stå kvar i ugnen med öppen lucka i ca 10 minuter för att svalna sakta på eftervärme.

Glasyr

1 dl florsocker

några droppar hallonsaft och citronsaft

Rör ner vätskan i florsockret lite i taget tills du har en slät smet.

Fyll dem genom att spritsa in krämen. Om du inte har någon sprits så kan du skära en skåra längst med hela kakan och bre ut fyllningen på den undre delen. Då passar det bra att bre över lite grädde också. Självklart måste man glasera dem. Tag några matskedar florsocker och droppa i hallonsaft och några droppar citronsaft rör tills smeten är blank, tjock och utan klumpar. Bred ut glasyren med en tesked eller pensel och låt stelna. Dekorera gärna med något glittrigt.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Umeås finest? Brännlands iscider och Andreas Sundgren.
next post
Som solen skiner mina små saffransgula macrons med god choklad- eller clementinfyllning

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt