Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Som solen skiner mina små saffransgula macrons med god choklad- eller clementinfyllning

by Anette Rosvall 2022/11/23
written by Anette Rosvall 2022/11/23
1,5K

Små solgula, lite seg-frasiga macrons med galet god fyllning blir ett riktigt gott komplement till de vanliga julgotterna. Det är lite pyssligt men är värt varenda minut. Ja och kanske har ni hört mig yla om clementincurd? Här hittar ni receptet på den och den går utomförträffligt att använda både till frukostens rostade mackor och dels till julens livsnödvändiga mandelmussla (recept hittar du här nedanför).

Spröda och vackra mandelmusslor ett måste till julens efterrättsbord!

Saffransmacarons

Det här behöver du:

3 st äggvitor (rumstempererade)
30 gram socker
100 gram mandelmjöl (finfint riven mandel )
200 gram florsocker
1 pkt saffran
1 liten nypa salt

Choklad och kardemummakräm
125 g mörk choklad (gärna med 70% kakaohalt)
1 dl vispgrädde
1 tsk flytande honung
1 msk rumsvarmt smör
1 tsk nymortlad kardemumma

Anettes clementincurd
(blir ungefär 400 gram och räcker alltså till både macarons och en och annan rostad macka)
Saften från 12 små clementiner
4 dl socker
4 vispade ägg
2 äggulor (ihopvispade med
äggen)
100 gram smör i små bitar

 

Gör så här:

Mal din mandel till fint mjöl, med en mixer. (Jag använde mandelspån, då blir mjölet lite torrare och du slipper hålla på och pilla bort skalet ifrån mandlarna.) Se till att det verkligen är ett fint slätt mjöl. Blanda ned mandelmjölet med florsockret, sikta det så att alla klumpar försvinner, ställ åt sidan. Vispa rumstempererade äggvitor till styvt skum, häll på sockret, saffran och en nypa salt, vispa tills det blir riktigt hård och fluffig maräng. Fram med en gummispatel och häll ned mandelmjölet/florsockret i marängen. Vänd med cirka fyrtio tag så att marängen blir som rakskum och seg som sirap. Häll ned smeten i en sprits. Spritsa ut små femkronorsstora klutar på ett vaxat bakpapper (viktigt att det är vaxat).
När dina småkluttar är färdiga skall de stå och torka i rumstemperatur en stund. Det skall bli en torr yta på marängen. Så fort det har blivit det så är det dags att hoppa in i ugnen. Det gör att de får sin karakteristiska ”fot” och så blir ytan så där sidenmatt och vacker. När macronsen har fått sin skönhetsvila så skall de i ugnen på 160 grader i 15–18 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna och fyll dem sedan som små smörgåsar med din curd eller chokladkräm.

Hacka chokladen i ganska små bitar, lägg dem i en plastbunke och ställ den åt sidan. Koka upp grädde och honung i en kastrull. Häll sedan den varma gräddblandningen över chokladen och rör som besatt tills chokladen är smält. Lägg i en klick smör och rör lite mer, tills ganachen blivit blank och tjocknat. Nu vänder du ned kardemumman, låter chokladganachen svalna och tjockna i rumstemperatur i minst 1 timme.

Häll saften i en kastrull, blanda ner allt utom smöret och låt det småputtra på ganska svag värme. Har du för varmt blir det en apelsinsmakande äggröra – det vill vi inte. När det blivit varmt lägger du i smörbitarna och fortsätter röra tills det blir en tjock kräm. Låt den svalna.

 

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Eclairer är trendigt och väldigt gott!
next post
Julstjärnor, saffran, advenststaken, glögg och en massa tända ljus.

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt