Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Spröda och vackra mandelmusslor ett måste till julens efterrättsbord!

by Anette Rosvall 2020/12/14
written by Anette Rosvall 2020/12/14
1,5K

Julen är full av traditioner, och jag är säker på att ni också har vissa saker som ni bara måste ha på julbordet. Jag har ganska många såna och de flesta har med dessertbordet att göra. De spröda och vackra mandelmusslorna som är ett måste på julens efterrättsbord krävs små runda eller ovala metallformar med veckad kant. Kolla i din mammas eller mormors baklådor, där brukar de hålla till. När du ändå är där och rotar kan du leta efter en mandelkvarn också, för det är smidigt att ha när man skall baka mandelmusslor.

Den här kakan t ex har min mamma alltid bakat, nu gör jag likadant. På samma sätt som henne, gömmer jag kakorna för mina giriga barn… eller kanske mest mig själv faktiskt haha! Det är också fiffigt om man är sparsam med sommarens eller sensommarens bär för allra godast blir mandelmusslor med vispad vaniljgrädde och hjortronmylta. Året då den här bilden är tagen så hade mina små, glufsat i sig all sylt så jag fick komma på en nödlösning. Den nödlösningen heter clementincurd, du hittar receptet här på hemsidan. Det blev faktiskt riktigt bra och användes samma år som dessert till nyårsafton.

Mandelmusslor

Det här behöver du:

100 g sötmandel
5 dl vetemjöl
210 g rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
smält smör till formarna
grädde, ev till servering
sylt eller färska bär till servering

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Skålla, skala och mal mandeln (lite pyssligt, men väl värt mödan, så möda på). Sikta mjölet i en hög i en skål. Lägg ner den malda mandeln i samma skål tillsammans med smöret och sockret. Ta fram din vän elvispen och arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en smulig deg. Blanda ihop smulorna till en klump och låt den vila svalt i cirka 1 timme. Så länge kan du pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna. Grädda formarna i cirka 8–10 minuter, passa noga, vi vill inte att de ska bli brända, bara gyllenfärgade. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma. Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Den bästa korven är gjord av choklad och passar bra till glögg.
next post
Min alldeles egna julmust-sås ett måste till julens revben.

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt