Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Spröda och vackra mandelmusslor ett måste till julens efterrättsbord!

by Anette Rosvall 2020/12/14
written by Anette Rosvall 2020/12/14
Skriv ut receptet
1,7K

Julen är full av traditioner, och jag är säker på att ni också har vissa saker som ni bara måste ha på julbordet. Jag har ganska många såna och de flesta har med dessertbordet att göra. De spröda och vackra mandelmusslorna som är ett måste på julens efterrättsbord krävs små runda eller ovala metallformar med veckad kant. Kolla i din mammas eller mormors baklådor, där brukar de hålla till. När du ändå är där och rotar kan du leta efter en mandelkvarn också, för det är smidigt att ha när man skall baka mandelmusslor.

Den här kakan t ex har min mamma alltid bakat, nu gör jag likadant. På samma sätt som henne, gömmer jag kakorna för mina giriga barn… eller kanske mest mig själv faktiskt haha! Det är också fiffigt om man är sparsam med sommarens eller sensommarens bär för allra godast blir mandelmusslor med vispad vaniljgrädde och hjortronmylta. Året då den här bilden är tagen så hade mina små, glufsat i sig all sylt så jag fick komma på en nödlösning. Den nödlösningen heter clementincurd, du hittar receptet här på hemsidan. Det blev faktiskt riktigt bra och användes samma år som dessert till nyårsafton.

Mandelmusslor

Det här behöver du:

100 g sötmandel
5 dl vetemjöl
210 g rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
smält smör till formarna
grädde, ev till servering
sylt eller färska bär till servering

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Skålla, skala och mal mandeln (lite pyssligt, men väl värt mödan, så möda på). Sikta mjölet i en hög i en skål. Lägg ner den malda mandeln i samma skål tillsammans med smöret och sockret. Ta fram din vän elvispen och arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en smulig deg. Blanda ihop smulorna till en klump och låt den vila svalt i cirka 1 timme. Så länge kan du pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna. Grädda formarna i cirka 8–10 minuter, passa noga, vi vill inte att de ska bli brända, bara gyllenfärgade. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma. Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Den bästa korven är gjord av choklad och passar bra till glögg.
Nästa inlägg
Min alldeles egna julmust-sås ett måste till julens revben.

Du borde verkligen prova det här också!

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt