Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Anettes hallonmousse med två sorters kolasås, pepparprickiga marängflarn och torkade hallonflingor

by Anette Rosvall 2023/07/28
written by Anette Rosvall 2023/07/28
Skriv ut receptet
1,9K

Man kan tycka att chokladmousse är ljuvligt. Men om du aldrig provat mousse med hallonsmak är det dags nu. Det är syrligt, sött, fluffigt och lätt. Servera med de två kolasåserna, en med lakrits- och en med hallonsmak. Som kronan på verket gör du även ett marängflarn, prickigt av rostad långpeppar. Antingen slänger du ner allting i en skål och äter tills du spricker, eller så lägger du upp det vackert och elegant som ett torn och imponerar på alla dina vänner, gäster, kompisar, partners och självklart din familj.

(P.S hallonmoussen kan du även använda till fyllning i tårtor och bakelser)

Anettes hallonmousse, hallon- samt laktritskolasås, prickiga marängflarn av rostad långpeppar och torkade hallonflingor

Det här behöver du:

Prickiga marängflarn av rostad långpeppar och torkade hallonflingor
3 äggvitor
1,5 dl socker
2-3 finrivna rostade långpeppar
några nypor torkade hallongflingor

Hallonmousse
4 st gelantinblad
400 gram frysta eller färska hallon
4 dl mascarpone
1,5 dl flrosocker
1 dl strösocker
1 st limefrukt skal och saft
1 dl vispgrädde

Lakritskolasås
1,5 dl grädde
0,5 dl mörkt muskovadosocker
2 tsk lakritspulver (eller granulat)
6 msk smör

Hallonkolasås
1,5 dl grädde
1 dl strösocker
25 gram hallonpuré
6 msk smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader och klä två stycken ugnsformar med vaxat bakplåtspapper. När ugnen är varm rostar du långpepparn i några minuter, när den är klar river du den fint och lägger åt sidan ett tag. Vispa nu äggvitorna tills du har ett fast skum, tillsätt sockret och fortsätt att vispa tills du inte känner några kristaller längre. När du kan vända vispskålen upp och ner och marängsmeten är helt fast, breder du ut den tunt över bakplåtspapperet. Strö nu hallonflingor och riven långpeppar jämt över marängflarnet. Låt den sedan gå i ugnen i cirka 1 timma, den skall vara helt torr och spröd när den är klar. Låt det svalna medan du gör moussen.

Om du har frysta hallon måste du tina dem först. Mixa dem slätt och sila sedan för att få bort kärnorna. Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten och ställ den åt sidan ett tag. Vispa ihop mascarponen med florsocker, socker och rivet skal och saft från en lime. När du har silat bort alla hallonkärnor häller du lite av den röda saften (ca ½ dl) i en kastrull. Resten häller du ner i moussen och rör om. Ta upp gelantinbladen i handen och kläm ur all vätska. Släng ner dem i den lilla kastrullen med hallonsaft, för nu ska bladen lösa upp sig under omrörning på väldigt svag värme. När hallonsaften förvandlats till en trögflytande vätska tar du bort kastrullen från plattan och häller innehållet i moussen. Rör om ordentligt

Vispa grädden i en separat skål. När det bildas vackra, mjuka toppar är grädden redo att försiktig vändas ner i moussen med en slickepott. Se till att allt blandar sig, häll moussen i en stor spritspåse med slät tyll.

Nu är det dags för de två kolasåserna! Värm grädden försiktigt i en kastrull (den kokar lätt över), i en annan smälter du sockret tills det blir gyllene. Var noga med att inte bränna sockret då blir det bittert. Häll ner den varma grädden i sockret OBS! var försiktig för det sprätter en smula. Drag kastrullen av plattan och vispa tills sockret är helt smält i grädden. Du kan behöva sätta kastrullen på svag värme för att få allt sockret att smälta. När du har en slät kolasås, smaksätter du den ena med lakritspulver och smör, den andra med hallonpuré och smör. Häll i spritspåsar och lägg dessa kallt en stund innan servering.

Servera i djup tallrik, spritsa ut kolasås i cirklar på tallriken, lägg sedan en av marängflarnen i tallriken. Spritsa hallonmoussen på marängflarnet och lägg ytterligare ett på, upprepa detta igen så du får ett marängtorn. Avsluta med mousse, dekorera med ätbara blommor, gröna örter, färska hallon och extra sås vid sidan om.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
dessertefterrättgodasthallonmoussetårtfyllning
2 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Sylta, safta och fylla skafferiet.
Nästa inlägg
Amen & Hallelulja… här kommer mina mest populära recept samt några jag vill puffa för.

Du borde verkligen prova det här också!

Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer...

2023/09/28

Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

2023/09/27

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

2 comments

Mariette Swahn 2023/07/29 - 08:18

Hallonmoussen räcker till hur många?

Anette Rosvall 2023/07/30 - 22:17

Förlåt sent svar, hallonmoussen räcker till 8 personer ungefär!

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer några varianter!

    2023/09/28
  • Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

    2023/09/27
  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt