Feta, sillkiga och alldeles underbara, hollandaise- och bernaisesås tillhör mina favoritsåser. Jag är inte bara omåttligt förtjust i smaken och texturen utan även tillagningen. Du måste vara lite noga och ha de olika ingredienserna i samma temperatur, ha tålamod i alla moment och dessutom vara omsorgsfull med kryddningen (det ska en ju alltid vara så maten blir som du vill ha den) Men i en fet sås är balansen av sälta och syra av stor vikt. Annars kan det lätt bli fett och oskönt i munnen. I helgen har jag ätit två lite ovanliga varianter på de två emulsions-såserna (ett lite osexigt ord på när fett och syra blandas och blir tjockt) En hollandaise med morot och en bearnaise med tomat och oregano en s.k choronsås..
Morotshollandaisen serverades till en stekt gös, med kål, semitorkade tomater och mer morötter. Choronsåsen fick leka med en bit rimmad och ugnsbakad torsk och små fina rödbetor.. Låt mig säga att det var ljuvligt på alla sätt. Vill du prova så hittar du recepten på såserna här!