Visst är det väl festligt att knäcka en stor pava på kalas? Det känns liksom extra lyxigt på något vis. Men om du istället vill spara och lagra din flaska så finns andra smarta saker med magnumflaskor också. Tänk på att lägga din flaska mörkt och vid en konstant temperaturen. En annan sak som kan påverka lagringen är rörelse och skakningar. Så tänk en tyst, mörk och skakfri miljö så ligger din flaska alldeles utmärkt.
Ja, det et är några saker som påverkar lagringen. Men i detta fall är storleken på flaskan också en viktig aspekt. I andra fall är vissa noga med att säga att storleken absolut inte har någon betydelse, det kanske stämmer. Men just när det gäller vin så är det viktigare än man tror. Under tiden vinet lagras i sin flaska vill man att det ska få så lite kontakt med syra som möjligt. Den lilla mängd som finns i flaskhalsen och som även kanske smyger in via korken är alldeles lagom för att få en fin balans på smak och textur. Om du kikar på en vanligt flaska och jämför hals och kork med t ex en magnumflaska så kan du notera att korken och flaskhalsen är lika stora i de två varianterna. Det innebär att mängden syre som kommer i kontakt med vinet alltså är mycket mindre i en magnumflaska. Därför mognar vinet långsammare i de större pavorna och de kan därför generellt kan ligga längre än de små. Senast jag fick detta bevisat var när jag träffade den utomförträffligt trevliga och proffsiga Clothilde Davenne från Chablis. Vi var några lyckliga som fick en vertikalprovning på hennes mousserande viner för ett tag sedan. Alla närvarande var ytterst glada och tacksamma för kvaliteten på dessa bubbliga drycker är mycket bra. Clothilde sa utan att blinka att hennes magnumflskor klarar minst 10-15 års lagring och nu kommer kanske det dummaste vintipset jag någonsin givit. För jag vill egentligen behålla allt det här för mig själv haha! Men om du lägger vantarna på några flaskor av dessa tre kan du har roligt både nu och i framtiden. Lycka till!