Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Åkes fyller år – han får kanske syrliga lingon, kladdig söt tjinuskisås och bitter mörk choklad

by Anette Rosvall 2023/12/11
written by Anette Rosvall 2023/12/11
Skriv ut receptet
3,1K

Mitt barn Åke fyller år idag den 11:e december. Det är tufft att fylla år strax innan jul. Den händer så mycket redan så en födelsedag lätt kan bli bortglömd eller ihopmixad med någon tramsig glöggmottagning. Men i år tänker jag att han ska få minst en god fika. Kanske den här… inte en riktig kladdkaka… men ändå. Balansen av den mörka lite bittra kakaon till de syrliga lingonen och den söt-salta kolasåsen gör att den här pajen blir en riktig snackis. Du kan göra en stor paj som du fyller med kolasås, eller gör du som jag gjort på bilden, stansar ut små rundlar av pajdegen som du toppar med lingon i en liten hög och ringlar kola såsen över.

Lingon- och tjinuskitarte med mörk chokladbotten

Det här behöver du:

Pajdeg
4 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
en nypa salt
175 gram iskallt smör
4-6 msk iskall grädde

När du skall baka ut den här pajen, kan du antingen göra som jag gjorde på bilden. Stansa ut 8-10 småpajer, eller så klär du en låg pajform (cirka 24 diameter) med pajdegen. Bakar av i 10-20 minuter, beroende på storlek och låter den svalna tills du skall servera pajen.

Tjinuskikräm
3 dl socker
2 dl grädde
75 gram smör
en liten nypa salt

Garnering och servering
200 gram frysta lingon
florsocker och eventuellt lite gröna blad

Gör så här:

Nyp ihop alla torra ingredienser tillsammans med det iskalla smöret tills du har en smulig massa. Häll på grädden och knåda snabbt ihop din pajdeg, kavla ut den till en tjock rundel, plasta och lägg in i kylen i minst en halvtimme. Detta gör att det färdiga pajskalet blir extra frasigt och gott. Under tiden du väntar kan du förbereda tjinuskikrämen.

Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och låt det smälta utan att röra om, när det är gyllenbrunt tillsätter du grädden försiktigt för det fräser och skvätter lite granna. Dra ifrån kastrullen från plattan och rör ner smöret. När det är smält låter du kolakrämen svalna, smaka sedan av med en nypa salt för att balansera det söta.

En timme innan du skall bjuda på din paj sätter du på ugnen på 225 grader och bakar av ditt pajskal i cirka 20 minuter. Låt det svalna och häll i lingonen, ringla Tjinjuskikrämen över lingonen och dekorera med florsocker och gröna blad. Servera medan lingonen fortfarande är frusna.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Storlek, lagring och magnum – samt några riktigt dumma vintips.
Nästa inlägg
Åkes eminenta slöbröd!

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!