Förra året hade vi en saffransbulle-battle. Vi bakade varsin deg, jag gjorde Saffransbullar may way – Raffe by the high way. Jag var övertygad om att jag skulle vinna en jordskredsseger. Men den hårda juryn – våra barn – valde med överväldigande majoritet Ralfs bullar. Jag blev totalsågad och har sedan dess slickat såren. Nu försöker vi igen. Du hittar två sorters saffransbullar. Om du gillar mina bäst så säg det. Men om du skulle föredra Ralfs variant, lova att inte berätta för då kanske mitt självförtroende vad gäller bakning kommer att bli totalt demolerat – hähähä! (hohoho)
Saffransbullar My Way Anettes saffransbullar med fyllning
Raffes saffransbullar
Det här behöver du:
Deg:
50 g jäst för söta degar
250 g smör
5 dl mjölk
2 påsar (1 g) saffran
4 dl strösocker (lite socker är inte farligt)
1 krm salt
1 ägg (för pensla)
Ca 13–14 dl vetemjöl special. (Bara det bästa mjölet som du kan tänka dig, för du är värd det)
Russin (jag brukar lägga dem i en skvätt glögg eller rom för att de inte ska bli torra och hårda efter ugnsvistelsen)
Gör så här:
Smält hela mängden smör tillsammans med mjölken tills det är fingervarmt. Eftersom mer smör gör degen fetare, kan du behöva lite mindre mjöl för att få rätt konsistens. Degen ska vara smidig men inte för kladdig.
Knåd ordentligt och knåda igen, ja du kan allt knåda lite till. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek. Baka ut till lussekatter eller annat skoj som du känner för. Tryck ner russin där det är fint. Låt bullarna jäsa i cirka 39 min. (Ni hinner med en kärleksakt hälsar Ralf) Pensla med uppvispat ägg innan du skjutsar in bullarna i ugnen och den ska vara allt ifrån 180 till 225 grader. Värmen kan variera från ugn till ugn så bli kompis med din ung så du vet hur varm den är. Grädda bullisarna i mitten av ugnen på dina grader i 8–10 minuter, eller tills de är gyllene.
Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!