Tänk så mycket roligare livet blir om man sabrera ett mousserande vin. Så varför inte fira in helgen, julen eller nyår med lite bubblig dryck. Det är ett elegant och festligt sätt att kicka igång en middag, kalas eller bara en helt vanlig tisdag! En sabrering handlar självklart om att glänsa. Med stora knivar, flaskor som smäller, glassplitter, korkar som flyger och mousserande vin som sprutar. Hur som helst så ser jag det som mitt ansvar att lära ut denna ädla konst. Så här gör du:
1 Ta fram din sabel. Har du ingen sabel så går det lika bra med en kökskniv, golfklubba, skridsko eller linjal. Vad som helst med en hård vass kant fungerar.
2. Ta fram din champagne. DEN SKA VARA ISKALL! Har du ingen champagne, så går det lika bra med någon annan sorts bubblig dryck med metallgrimma och kork.
3. Ta bort skyddsfoliet och lossa försiktigt metallgrimman men OBS! släpp den inte helt. Det är bra tryck i dessa pavor. Knyt nu ett snöre eller siden band runt glaskanten på flaskan. Det är en säkerhetsåtgärd och tillåter dig ha full koll på det som annars flyger all världens väg.
4. Rikta flaskans öppning bort från allt med ögon, och det som kan gå sönder av en rejäl projektil. Leta sedan rätt på flaskans söm. Ja den har en sådan!
5. Håll snöret eller sidenbandet kort! Ta bort grimman och håll emot med tummen. Nu är du redo! Håll flaskan i 45 graders vinkel och för sedan – med bestämd hand – ditt verktyg längst med sömmen upp mot kanten på flaskmynningen. Det kan behövas några rejäla tag. Men till sist får du iväg korken med ett SWOOOOSH! Då riktar du snabbt upp flaskan igen. För vi vill inte att för mycket av den ädla drycken försvinner iväg. Den ska vi ju skåla i för böfvelen!
Här kommer några finfina tips på vad du kan sabrera: Deutz Brut Classic en mycket god champagne gjord på de tre vanligaste druvorna. Självklart måste jag tipsa om en av mina favorit rosé-champagner – Gosset Grand Rosé Brut. Också Louis RoedererCollection 244 – en klassiker som alltid levererar. Vill man ha några goda alternativ så är Rotari ett säkert kort och alldeles utmärkt i magnum. Clotilde Davenne Extra Brut en Cremant de Bourgogne från en strålande producent. Sist men inte minst Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva från mousserande från Penedes.
Sabrera mera!