Jag tänker mig att jag kanske ska börja vara lite mer ordentlig med dryckestips. Så från och med idag tänker jag att jag en gång i månaden ger er lite tips om sådant ni kan hälla i glaset. Ni som rasslar in här på min hemsida då och då, vet att det brukar hänga med specifika dryckestips till vissa av mina recept. Det kommer jag så klart fortsätta med men de här inläggen blir helt enkelt tips till sådant jag gillar att dricka utan något recept till. Du kommer att få tips om allt från alkoholfritt till bubbel i box, burk och flaska.
Children of the revolution – är ett rött vin från Australien gjord på druvan Pinot Noir. Jag tycker mycket om viner gjorda på Pinot Noir de mest kända är ifrån den franska appelationen Bourgogne och kostar skjortan och halva ärmen. Därför tycker jag att Children of the revolution är ett trevligt alternativ att testa. Du hittar karakteristika smaker och dofter av jordgubbar, hallon och röda körsbär. Men även en frisk örtighet och lite röd jord. Jag tycker att det här vinet passar utmärkt till en ost- och charkbricka, en enklare pasta eller varför inte grillad kyckling.
Beaujolais-Villages från Georges Duboeuf är också ett lite lättare rödvin som även det är härligt bärigt. Men här kan man även hitta en ton av blyerts och friska örter. Vinerna från appelationen Beaujolais görs av druvan Gamay. Även detta vin tycker jag passar till ost- och charkbricka, en enklare pasta eller varför inte grillad kyckling.
Det är inte lätt att hitta vit rioja, men den som söker skolen finna. Just nu hittar man Nivarius en torr, vit goding som bjuder på gula äpplen, honungsmelon, brynt smör och nötter. De välintegreade ektonerna ger en liten hint av vanilj allt balanseras av en härlig syra. Mumma till tapas, grillad fisk, kyckling eller fläsk samt vegetariska rätter.
When in doubt choose Riesling! Ja för viner från Riesling passar till så mycket. Mitt förslag idag blir Leitz Magic Mountain ett friskt vitt vin med många nyanser i både smak och doft. Jag hittar gröna äpplen, honung, lime och örter. Men även rökig mineralitet och så lite av den doften som jag nästan alltid förknippar med viner gjorda på druvan Riesling… nämligen gummistövlar. Vad passar det till då kanske du undrar. Jag dricker det gärna på egen hand men detta fungerar utmärkt till både fisk, skaldjur, sallader men det sitter även som en smäck till sparris!
Det finns få saker som passar så bra när man har något att fira som att sabrera en flaska bubbel. Sagt och gjort häromdagen fick jag jättefin återkoppling på min första roman. Jag var lycklig som en speleman och firade genom att sabrera en flaska Palmer & Co Vintage Brut, 2017. Vi smuttade på den medan vi lagade mat och även det gick alldeles, alldeles utmärkt!
Det här vinet är ett av mina go-to när jag inte köper ”riktig” champagne. Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva är ett utmärkt alternativ. Det är välgjort, smakar härligt och även prislappen är bra. En fredag för inte så länge sedan var jag på en blandning av nätverksträff och disco (alla blandningar är bra utom de dåliga 😉 ) Vi fick skåla i just Loxarel A Pèl som är en Classic Penedes – OBS! alltså inte Cava. För viner som vill kalla sig Classic Penedes har oändligt mycket strängare krav både på växtplats, hantering av druvor och produktion.