Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Lammgryta med tomat-couscous

by Anette Rosvall 2025/02/07
written by Anette Rosvall 2025/02/07
Skriv ut receptet
283

Koriander, spiskummin och garam masala sätter smak på denna härliga gryta.

Det här behöver du:

400 gram lammkött i bitar

Marinad
1 gul lök, riven
4 vitlöksklyftor, pressade
4 cm riven färsk ingefära
0,5 dl citronjuice
1 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1 msk garam masala
2 tsk salt

Såsen
0,5 dl fet yoghurt
1 gul lök, finhackad
3 tsk socker
3 nypor gurkmeja
1 tsk vitpeppar
1 citron, saft och skal
0,5 dl neutral olja
60 gram smör
1,5 dl grädde
0,5 dl passerade tomater
2 vitlöksklyftor
2 cm riven färsk ingefära
1 msk malen koriander
1 msk garam masala
2 msk tomatpuré

Tomat-couscous
1 gul lök
50 gram soltorkade tomater, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
3 msk tomatpuré
300 gram passerade tomater
500 gram couscous
1 rejäl näve svarta oliver
1 citron, saften av
4 msk grönsaksbuljong
2 msk olivolja
4 dl vatten
1 dl vitt vin
2 msk smör
salt och peppar

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och lägg köttet där, helst i kylen över natten.

Dagen därpå är det dags att steka på köttbitarna så de får färg. Lägg dem åt sidan och fortsätt sedan med såsen. Mixa yoghurt, lök och alla kryddorna tillsammans med oljan till en slät röra. Ner i grytan där du stekt köttet. Ja och sedan är det bara att ösa ner resten av ingredienserna och låta allt småputtra tills köttet är färdigt. Tiden i grytan beror på vilket kött du använt och hur stora bitarna är. Ädla delar går så klart på ett kick medan stek, bok och grytbitar tar längre tid.

Tomat-cous cousen gör du på detta vis. Fräs lök, vitlök och tomatpuré i oljan. Tillsätt all vätska och låt det bli riktigt varmt. Dra grytan av värmen och häll ner couscous och oliver. Rör om, låt svälla i cirka 5 minuter under lock. Innan servering klickar du i smöret.

Servera lammgrytan med tomatcouscous, yoghurt, bröd och en fräsch sallad.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Anette tipsar om drycker i februari. Sex goda viner!
Nästa inlägg
Fira Alla hjärtans dag hela veckan för nu behövs kärlek, omtanke och god mat!

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!