Veckans vintips!

Att kvällarna är lite svalare är inget skäl till att sitta inomhus. Nej på med en tröja, kanske en liten filt över benen också tänder en massa ljus och sitter länge, ända tills myggen jagar in mig. För det är ju ändå sommar och jag tänker grilla.

Till plocket innan maten – ”Numero uno” till plockmat för mig är torr sherry. Så till mina marconamandlar, min manchegoost och serranoskinka serverar jag gärna Fino Inocente #8202 för 79kr helst iskall i ett vinglas.

Tips till grillat kött – med massor av tillbehör, örtiga och chiliheta såser och röror kräver ganska mycket smak i drycken. Jag drämmer till med Seghesio Nr 22562 för 225kr för den har både massor av fyllig frukt med toner av björnbär, körsbär och mörka plommon. Sköna vaniljiga ektoner samt mjuka tanniner för att balansera det grillade köttet.

Tips till grillat vegetariskt – Majskolvar, paprika, färskpotatis, zucchini, spetskål och grönt som serveras med brynt smör med lite rostade hasselnötter och så mängder av fint riven parmesan bjuder jag gärna på en öl. Till middag stämmer ju devisen ju fler desto bättre så jag väljer den större flaskan Saison d’Etre Nr 1617 för 67,90 så jag kan bjuda mina kompisar också.

Tips till grillad fisk – Att grilla fisk och skaldjur kräver tunna galler på grillen, mjuk glöd och tålamod. Men ack så gott det blir när man är klar. Fräscha tillbehör som grillad citron, sticklök, grönsparris och färskpotatis och så vinet som görs på en av mina favoritdruvor Aphros Loureiro Nr 3932 för 129kr. Smakar friskt, gulfruktigt av päron, persika och melon. En hög syra och en underbar mineralsälta sitter som en smäck till maten.