Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Arrosto di maiale croccante det vill säga Italiensk krispig fläsksida med tillbehör

by Anette Rosvall 2024/10/24
written by Anette Rosvall 2024/10/24
Skriv ut receptet
760

Ja, vad sägs om en Arrosto di maiale croccante det vill säga en krispig fläsksida som först är mjölk-kokad, sedan bakad till perfektion i ugnen. Den serveras hos mig med en ljummen sallad på rostad potatis, vita bönor, rostad vitlök, bakade tomater samt en plommon- och lakritschuttney på toppen så klart syrad silverlök. Det låter väl som en riktig god helmiddag!

Den här rätten fnulade jag fram i samband med att jag jag gjorde en kokbok som handlade om vin och mat i kombination. Sedan tyckte jag att en variant på den skulle passa finfint då jag skulle hålla ett föredrag för Munskänkarna i Stockholm om just mat som passar till Amarone, Ripsasso och Recioto. Vi höll till på Stockholms vinkällare och i den här länken kan du läsa ungefär vad jag pratade om.

Inspirationen kommer så klart från den klassisk rätten från Norra Italien. Där man gärna bakar sitt fläsk i mjölk för att få ett kött som är mjukt, smakrikt och som smälter i munnen. Men för att få balans på smakerna tycker jag man får jobba på tillbehören. Annars kan den mjuka milda smaken av köttet bli lite jolmig. Se till att du får med en bit av den salta krispiga fettranden och så snåla inte med de härligt kryddigt, söt-syrliga tillbehören. Var inte rädd för lakritsen i såsen för den gifter sig alldeles utmärkt med just viner från Amarone eller Valpolicella. Här kommer några tips på goda saker du kan hälla i glaset på din söndagsmiddag.

Amarone della Valpolicella Classico Tommasi
Masi Costasera Amarone
Bolla La Poiane Amarone
Zenato Valpolicella Classico superior

Arrosto di maiale croccante eller italiensk krispig fläsksida med tillbehör

Portioner: 8

Det här behöver du:

1 kilo hel fläskkött utan ben men med svål och
fettkappa kvar tex karré, sida eller kotlettrad.
1 stor kvist färsk rosmarin
4 lagerblad
8 färska vitlöksklyftor
40 g smör
vitpeppar från kvarn
mjölk (ca 1,5 liter men minst så det täcker steken)

Ugnsbakade tillbehör
250 gram små körsbärstomater
16 potatisar
2 hela vitlökar delade på mitten över magen
200 gram ruccola
400 gram eller 1 burk vita stora bönor
en näve fint riven parmesan

Dressing
6 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
de rostade vitlöksklyftorna
1 msk torkad oregano, basilika el timjan
1 liten klick honung
6 msk olivolja
salt och peppar

Syrad silverlök
1 dl socker
2 dl ättika
3 dl vatten
2 stycken silverlökar i tunna skivor
1 lagerblad
några korn kryddpeppar

Plommon & Lakritschutney
8 stycken färska plommon
1 rödlök, i bitar
en skvätt olivolja
3 msk rödvinsvinäger
3 msk balsamvinäger
några nypor torkad salvia
3 vitlöksklyftor
1 tsk lakritspulver
2 dl rödvin
2 dl vatten
cirka 0,5-1 dl sylt-socker (beror på hur söt frukten är)
timjan
salt
svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

Sätt ugnen på grill och max antal grader, medan du väntar på att den blir varm så skär skåror i fettkappan på steken, fyll skårorna med lagerblad, vitlök och rosmarin. Massera sedan in salt och vitpeppar.

Låt steken få en rejält krispig yta en stund i ugnen. Passa på, det tar olika lång tid för olika ugnar, svålen skall bli gyllenbrun och krispig. När det är klart, tar du ut steken och sänker ugnstemperaturen till 175 grader.

Smält en klick smör i en stekpanna, lägg ner de krossade vitlöksklyftornna och rosmarinkvisten och låt det hela bli ordentligt varmt. Häll i mjölken och vispa ur smakerna ut stekpannan.

Lägg steken med den knapriga svålen uppåt i en gryta som tål ugnsvärme och häll sedan ner mjölken runt om steken. Var noga med att den krispiga ytan inte täcks av mjölk ställ in grytan med lock, och baka av det hela i cirka 75 minuter. När steken är klar skall den ha en innertemperatur på 60 grader. Då lyfter du upp den ur mjölken och låter den rinna av en stund innan servering.
Ungsbakade tillbehör

Även potatis, vitlök och tomater skall gå i ugnen men bara i cirka 40 minuter så lägg dem på ett ugnsfast fat och låt dem gå i ugnen. När de är klara, låter du dem svalna en liten stund och blandar dem sedan med ruccola och dressingen. Strö till sist riven parmesan över.
Syrad silverlök

Koka upp socker, ättika och vatten tillsammans med lagerbladet och pepparkornen, medan du väntar på det skär du löken i så tunna skivor du bara kan, använd gärna en mandolin. När lagen kokat upp så drar du kastrullen från värmen och lägger ner löken och låter allt svalna.
Plommon & Lakritschutney

Dela plommonen och kärna ur dem, lägg sedan med övriga ingredienser i en kastrull och koka ihop till en chutney. Smaka av med salt peppar och eventuellt lite mer vinäger. När du är nöjd med smakerna ställer du den åt sidan för att svalna en smula tills det är dags att servera.

0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Fin kniv, tomater, salsiccia och pasta
Nästa inlägg
Helgon, demoner dryckestips på STAR FM samt pumpa & alkoholfritt.

Du borde verkligen prova det här också!

Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

2025/11/12

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Apelsin i säsong – sol i varje klyfta

    2025/11/12
  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!