Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Plättlätt krämig chokladmousse med karamelliserade nötter och så dricka till.

by Anette Rosvall 2024/10/11
written by Anette Rosvall 2024/10/11
Skriv ut receptet
742

Självklart längtar jag tillbaka till sommarens mumsiga färska bär och frukter. Ni vet jordgubbar, hallon, blåbär, persikor, nektariner, meloner och annat smarrigt. Men tills det blir sommar igen kan man passa på att unna sig efterrätter som är lite mer säsongsbetonade. Vilken tur att jag då kan ge er receptet på den här plättlätta krämiga chokladmoussen med karamelliserade nötter. Den är vansinnigt god, dessutom är den extremt lätt att göra och samtidigt vansinnigt mäktig så det fina i kråksången är att du inte orkar så mycket. Bara några fina teskedar efter maten så att du får lite härlig socker energi. Prova gärna att dricka något av de smarriga dryckestipsen också. Passar galet gott till efterrätter med just nötter och choklad.

Se så tveka inte utan gör nu som  jag säger och servera moussen i skålar och strö de karamelliserade nötterna över och ta fram ett litet likörglas och drick det goda vinet också. Vill du läsa mer om Passito från Pantelleria eller Portvin så klicka på flaskorna så får du mer information.

Fonseca Vintage Port #92182

Mjukaste chokladmoussen med karamelliserade nötter

Det här behöver du:

Chokladmousse
200 gram choklad (så ljus eller mörk du vill)
1 dl grädde
2 dl mascarpone

Karamelliserade nötter
0,5 dl socker (av valfri sort, använder du vanligt vitt socker får du en smak, använder du mörk muscovadosocker en lite mörkare smak med laktritston. Ombyte förnöjer!)
2 msk smör
1,5 dl grovt hackade nötter

 

Gör så här:

Moussen gör du på detta vis: Först hackar du chokladen i små bitar och lägger den i en skål. Häll grädden i en kastrull och sjud den tills den är het men inte kokande. Häll den heta grädden över chokladen och rör om med en silikonspatel, se till att all choklad smälter. Låt nu chokladkrämen svalna helt innan du blandar i mascarponen. Plasta skålen och låt stå i kylskåp i minst 1 timma, innan servering tar du fram till elvisp och vispar upp till en fluffig mousse.

De rostade nötterna gör du på detta vis. Börja med att rosta nötterna i torr het panna, vakta noga de får inte brännas. När du doftar en lite rostad ton så häller du bort nötterna på en bricka och hackar dem lite halvgrovt. Lägg sedan i socker, vanilj (om du inte har flytande så går torrt vaniljsocker bra också) och smöret. Låt det hela smälta och bli lite gyllene, RÖR INTE  i pannan då blir det kristaller, det skall vara en flytande trög massa. Så fort sockret har blivit gyllene och flytande slänger du i nötterna, rör om ordentligt och häller ut dem på ett bakplåtspapper för att torka. När de är svala och torra bryter du dem i mindre bitar.

 

 

Ben Ryéchokladdessertvinefterrättkaramelliseratmumsnöttersötsaker
0 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Gurkorna är slut på Island…
Nästa inlägg
Gör din egen blodpudding

Du borde verkligen prova det här också!

Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

2025/11/10

Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör...

2025/11/06

Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

2025/11/03

Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat...

2025/10/31

Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora...

2025/10/29

Halstrad lax med soyaglace

2025/10/27

Det behövs en värmande drink! Varför inte en...

2025/10/23

Nyponsoppa – en god soppa med känsla av...

2025/10/20

Pinsa istället för Pizza – snabbt, gott och...

2025/10/15

Sardiner, ansjovis och boquerones – Små fiskar med...

2025/10/15

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Potatisvåfflor – som en råraka i förklädnad

    2025/11/10
  • Viltstek med selleristomp, rödvinssky och Café de Paris-smör – JA TACK!

    2025/11/06
  • Pasta alla Norma – en smak av Sicilien

    2025/11/03
  • Fredagsmys med bubblor – ostfyllda gougères och annat gott till mousserande viner.

    2025/10/31
  • Bästa restmaten – Arrancini små risbollar med stora ambitioner

    2025/10/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon julmat korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party pasta rabarber recept räkor smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vintips

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!