Frukt i mat verkar vare en veritabel vattendelare i matvärlden. Antingen älskar man det eller så fullkomligt hatar man det. Det finns nästan ingenting där i mellan. Jag är av den åsikten att frukt absolut kan sitta som en liten smäck i vissa maträtter. Jag menar en skiva ananas på en pizza som på bilden eller på en varm macka, kan väl aldrig bli fel. En klick mangochutney till en het indisk gryta kan ge den där lilla sötman som behövs för att balansera den chili- och kryddstarka maträtten. Vi svenskar är ju kända för att klicka lingonsylt och vinbärsgele på nästan allt vi äter. Amerikanarna häller ketchup på det mesta och även om det är gjort på tomater så är det nog ändå sötman man vill åt. Så jag kan inte riktigt förstå aversionen mot frukt i mat. Därför tänkte jag nu puffa för några maträtter som jag skrivit om tidigare där frukten ger ett smarrigt ping till måltiden. Så nu utmanar jag dig frukthatare, prova någon av dessa goda varianter och kanske blir du omvänd!




Foto Thomas Carlgren