Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Pissaladier till nyår

by Anette Rosvall 2019/12/25
written by Anette Rosvall 2019/12/25
Skriv ut receptet
2,2K

Pissaladier eller tarte flambe tycker jag passar tipptopp till fördrinken på nyår. Speciellt om drycken råkar vara champagne, om man dessutom klär sig i strutsfjädrar och korsett så har festen redan börjat topp. Bilden kommer ifrån ett jobb som jag gjort tillsammans med Maja Berthas (som är den tjusiga modellen) och Matilda Lindeblad.

Receptet hittar du här nedanför, vill du ha tips på bubblig dryck så hittar du det också. Ett riktigt prisvärt mousserande från Loirdalen är Quadrille, gula mogna päron, fransk nougat och rostat ljust bröd bjuder detta välarbetade vin på, bubblorna lyfter alla smaker i rätten.

Henriot Millésime Brut 2006 #7789 för 639kr – En torr champagne med fin syra, smak av mogna gula äpplen, solmogen citron och smörig brioche, lite honung och en härlig mineralsälta som lyfts av den gräddiga moussen.

Palmer & Co Brut reserve #7372 för 289 – Är en mycket prisvärd torr champagne som bjuder på frisk frukt med toner av gröna och gula äpplen, rostat bröd, hasselnötter och lite nougatchoklad. ,

Delamotte Delamotte Blanc de Blancs Brut 2012 #97046 för 699kr – är en komplex champagne där jag bland annat hittar hittar toner av gräddig vitpersika, citrus, gröna krispiga äpplen, mandelkaka, rostat bröd och mumsig mineralsälta. Eftersmaken är lång och härlig.

Quadrille de Langlois-Chateau #92489

Pissaladier eller Tarte Flambe

Det här behöver du:

cirka 20 munsbitar
Ett ark färsk smördeg (cirka 250 gram)
2 msk vatten
2 msk vitvinsvinäger
600 g gul lök, skuren i ringar
3 vitlöksklyftor, finhackade
en halv kruka timjan
2 lagerblad
en nypa socker
10 sardeller
10-20 svarta oliver, utan kärnor
olivolja
svartpeppar

Gör så här:

Brassa upp ugnen till 200 grader, smält smör och olivolja i en stekpanna. Låt både gul och vitlök bli mjuk och gyllene men absolut inte bränd i fettet. Häll sedan ner vatten och vinäger i pannan. Avsluta det hela med att lägga i timjan och lagerblad. Smaka av med salt, peppar och socker. Låt löken bli mjuk och se till så att vätskan helt kokar bort. Smaka av igen och fyll på med de kryddor som behövs. Ta bort lagerbladen och ställ sedan det hela åt sidan. Kavla ut smördegen på ett smörat bakplåtspapper. Bred ut lökblandningen, lägg på sardellerna och strö över oliverna. (Hit kan du förbereda och ställa in i kylskåpet i några timmar innan dina gäster kommer). En stund innan servering ringlar du god olivolja över tarten och sedan skall allt in i ugnen i ca 20 minuter eller tills degkanterna är gyllene. Servera ljumna!

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
En god, smakfull, rofylld & skön Jul
Nästa inlägg
2 tuggor torsk, rouille & parmesan

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!