Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Kanelpaj med calvadosdoftande äppelkompott

by Anette Rosvall 2020/10/25
written by Anette Rosvall 2020/10/25
779

Den här pajen är en liten luring, för många tror att juliga saker bara skall ätas till jul. Så därför har jag blandat ner lite höst här också. För bara äta saker som doftar jul till just den högtiden är ju ett totalt slöseri. Så ju oftare du äter en kanelpaj med calvadosdoftande äppelkompott desto bättre för här trängs alla ljuvliga julsmaker med de friska höstiga.

Kanelpaj med calvadosdoftande äppelkompott

Det här behöver du:

Botten
200 gram pepparkakakor
75 gram smält brynt smör

Fyllning
3 stycken kanelstänger
3 dl strösocker
1 dl glögg (valfri sort)
7 dl creme fraiche
4 äggulor

Dekoration
3 msk florsocker
1 krm kanel
några droppar calvados
Blanda ihop med en sked och häll i en spritspåse, klipp det minsta hål du kan och spritsa sedan kors och tvärs över kakan.

Äppelkompott
6 stycken fasta svenska äpplen
4 rejäla klickar smör
0,5 dl calvados
rivet skal från 1 citron
1 näve ljusa sultan russin
1 dl strösocker

Gör så här:

Börja med att mixa pepparkakorna, bryn smöret och häll det över kaksmulorna. Tryck ut smulorna i en springform med bakplåtspapper. Låt stå kallt i minst 15 minuter, eller tills du är klar med fyllningen. Lägg kanelstänger och socker i en kastrull, fyll på med glögg och låt koka tills du sockret har smält och du har en simmig sirap. Medan den svalnar vispar du äggulor och crème fraîche fluffigt, och sedan även kanelsirapen (med glöm inte att ta bort kanelstängerna först). Häll smeten på botten och grädde i 100 grader i 45 minuter (eller tills fyllningen stelnat). Låt svalna, pudra med kanel, dekorera och servera med äppelkompotten.

Som du gör så här: skala äpplen och klyfta dem, smält sedan smöret i en kastrull med tjock botten. Ner med äppleklyftor samt resterande ingredienser, vänd försiktigt runt så att äppelbitarna fortfarande är hela men får smak av alla godsaker. Låt puttra på svag värme till äppelbitarna är mjuka. Ställ åt sidan.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Middagens viner på TARA
next post
STAR FM pumpa & alkoholfritt.

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt