Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Eton mess en ljuvlig och väldigt enkel dessert.

by Anette Rosvall 2024/04/17
written by Anette Rosvall 2024/04/17
Skriv ut receptet
880

Visst är det lite skoj när namnet på det man äter har en historia. Eton mess eller ”Röran från Eton” är en traditionell dessert som består av en blandning av maränger, jordgubbar och vispad gräddkräm. Det är lite som en engelsk hovdessert fast utan chokladsås. Enligt ryktet serverades den för första gången på 30-talet och är sedan dess tradition på en av skolans Etons årliga cricketmatcher. Min mess är gjord med kolamaränger och en salt kolasås för en liten härligt smarrig twist.

Mess betyder ju oreda eller röra och visst kan den här desserten så lite rörig ut. Men den är så god så jag förlåter den och den är lika lätt att äta som att göra. Prova gärna snart när jordgubbarna börjar dyka upp.

Eton mess eller röran från Eton

Portioner: 4

Det här behöver du:

Röran
3 dl vispgrädde
400 gram färska jordgubbar, rensade och delade
Maränger i små bitar (nedan ser du hur du gör egen maräng)
Kolasås

Salt kolasås
1,5 dl grädde
0,5 dl mörkt muskovadosocker
2 tsk lakritspulver (eller granulat)
6 msk smör
Kolamaränger

3 äggvitor
2 dl muscovadosocker (mörkt)
1 krm ättiksprit

Gör så här:

Börja med kolasåsen! Värm alla ingredienser utom smöret försiktigt i en kastrull (den kokar lätt över). Drag kastrullen av plattan och rör sedan ner smöret, låt stå och svalna medan du gör resten.

Vispa grädden tills den bildar mjuka toppar. Vänd ner marängerna och jordgubbarna. Dela upp röran i fyra portionsglas. Dekorera gärna med några fina jordgubbar och några bitar maräng.
Kolamaränger

Vill du göra egna maränger så är här ett bra recept på kolamaränger som är smarrigt! De här marängerna görs på vanlig marängsmet men beroende på vilket socker du använder så får marängerna en liten annorlunda smak.

Sätt på ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper på din ugnsplåt. Ta fram en bunke, se till att den är helt torr och utan något spår av fett. Fett är marängens värsta fiende nr 1 och kan göra att äggvitan inte fluffar upp sig.

Värm sockret i ugnen i fem minuter, under tiden vispar du äggvitorna tillsammans med ättikan, till styva toppar. Häll sedan ner det varma sockret i lite i taget medan du fortsätter att vispa tills sockret har löst upp sig. Det märker du när du tar lite maräng mellan fingrarna, det skall inte vara något knaster kvar. Det tar längre tid än man tror när man använder muscovadosocker.

Antingen lägger du upp marängerna med en sked på plåten eller så spritsar du små toppar. Garnera med salta hackade nötter och låt dem sedan gå i ugnen i ungefär 1,5 timme eller tills de är helt torra på ytan.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Ramslök en grön skön vitlöksdoftande primör
Nästa inlägg
Förälskade havskräftor, flambera och sabrera gör middagen till en extravagant fest.

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!