Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

En amerikansk klassiker – Pecan pie!

by Anette Rosvall 2024/04/11
written by Anette Rosvall 2024/04/11
Skriv ut receptet
862

Till jul fick jag en påse med pekannötter och sedan dess har jag velat göra en pekanpaj. På långfredagen var det äntligen dags. Jag och sönerna gick igenom en mängd YouTube-klipp där alla våra favoritkockar bakade. Vi kikade på Basics with Babish, Martha Steward, Joshua Wissman och galningen Matty Mathers. Vi kom överens om att botten ska vara frasig, välgräddad och smörig. Att fyllningen ska vara seg, knaprig och söt. Men att vi också villa ha ett syrligt element i vår paj så som vanligt ändrade vi lite granna och stoppade frysta lingon i smeten. Det blev vansinnigt gott… här kommer vårt recept! Ja och som vanligt får du några andra pajer att prova också. Blåbärspaj med persikor, Päronpaj med mandeltopp, Chokladtarte med inlagda päron, Saltmandelpaj, Vilken blir du sugen på?

Blåbärspaj med
Päronpaj med mandeltopp
Paj, rostad mandel, gott, recept, efterrätt
Anettes salta mandelpaj Foto Charlotte Gawell
Hallonpaj med gräddfyllning
Äppelkaka med mazarin och brynt smör

Pekanpaj med lingon

Det här behöver du:

Pajdeg
300 gram eller 5 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 msk strösocker
225 gram osaltat smör, kylskåpskallt
1 dl iskallt vatten

Fyllning
300 gram pekannötter, grovt hackade
3 st stora ägg, rumsvarma
1 dl lönnsirap
2 dl cornsyrap (eller vit sirap)
3 dl mörkt socker (farin eller muscovado)
1 tsk vaniljsocker
2 nypor flingsalt
(eventuellt en kork bourbon)
50 gram smält, brynt smör
0,5 dl frysta lingon

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna till pajdegen. Lägg ner smöret i små kuber och pulsa i en mixer tills du har en grynig massa. Häll massan i en skål och blanda ner iskallt vatten med en gaffel tills degen binder. Jobba så lite som möjligt men tills du har en degklump med lite outblandade smörkluttar. Fös i hop degen och kavla ut den till en platt rundel. Lägg den i en pajform (cirka 22 cm) med höga kanter. Låt degen hänga över kanten, plasta in och låt den vila i kylen i minst en halvtimma.

Under tiden gör du din fyllning. Vispa ägg, lönnsirap, cornsyrup (eller vit sirap) salt, mörkt socker, vanilj och bourbon. Häll försiktigt i det brynta smöret och vispa ordentligt tills du har en lös smet.

Skär bort överhänget på pajdegen. Häll i smeten i ditt pajskal. Blanda de hackade pekannötterna med lingon och lägg dem över smeten låt sedan det hela gå i cirka 45-50 minuter i 185 grader. Kika på din paj den ska vara fast men inte bränd. Låt pajen svalna helt och servera sedan med vaniljglass eller vispad iskall grädde.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Soppa på nässlor med rökt lax och pepparrotskräm
Nästa inlägg
Ramslök en grön skön vitlöksdoftande primör

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!