Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Hallon- och gräddpaj till fruntimmer nr 3

by Anette Rosvall 2020/07/20
written by Anette Rosvall 2020/07/20
2,8K

….säg det igen hallongräddpaj, och så en gång till fast långsamt – HALLONGRÄDDPAJ! Visst låter det ljuvligt? Jag kan berätta att det är precis så fantastiskt gott som det låter. Nu när det är fruntimmersveckan så passa på att fira ett skönt fruntimmer, idag t ex någon som heter Margareta. Och du, om du inte provar detta recept så får du faktiskt skylla dig själv.

Den här pajen görs med fördel i en form med lite lägre kant. Hallonen ligger som små röda juveler i en krämig, gräddig fyllning. Eftersom det här är en s.k allt i ett paj behövs inget mer. Fyllningen består av både frukt, bär och vaniljkräm fast i bakad form.

Hallon- och gräddpaj

Det här behöver du:

Pajdeg
3 dl vetemjöl
en nypa salt
1,5 msk socker
125 gram iskallt smör
1 lätt uppvispad äggula
2 msk isvatten

Fyllning
0,5 liter färska hallon
1 msk vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 stycken ägg
1 extra äggula
1 dl vispgrädde
rivet skal från en apelsin
(ev en liten kork apelsinlikör)

Gör så här:

Hacka ihop smör, socker och mjöl till en smulig massa, rör ner äggulan och vattnet i smulorna med en gaffel. Nu kan du använda händerna och pressa ihop degen till en boll. Platta ut bollen till en tjock kaka, plasta in den och lägg den i kylen i minst 4 timmar eller gärna över natten.

Ta ut degen en halvtimme innan du skall baka av den. Kavla sedan ut den till ungefär 5 mm tjocklek. Klä in pajform och låt den stå kallt medan du gör fyllningen.

Sätt ugnen på 225 grader, lägg ett bakplåtspapper i pajformen och fyll det med ärtor eller småmynt, baka av pajdegen i 15 minuter. Det här gör du för att inte botten skall bli alldeles soggig och blöt. När pajdegen är i ugnen kan du vispa ihop fyllningen.

Vänd ihop hallonen med vetemjöl och lägg åt sidan. Vispa ihop ägg, äggula och socker till en pösig massa. Rör i grädde, vanilj och eventuellt likör. Lägg i hallonen i botten av pajen och häll smeten över. Grädda i 40 minuter eller tills fyllningen är fast och inte vobblar. Låt svalna i rumstemperatur innan du serverar den.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Avocadoglass & cookie till fruntimmer nr 2
next post
Chelseabuns – till fruntimmer nr 4.

You may also like

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Något av det mysigaste jag vet…

2023/02/23

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt