Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Hallon- och gräddpaj till fruntimmer nr 3

by Anette Rosvall 2020/07/20
written by Anette Rosvall 2020/07/20
Skriv ut receptet
3,4K

….säg det igen hallongräddpaj, och så en gång till fast långsamt – HALLONGRÄDDPAJ! Visst låter det ljuvligt? Jag kan berätta att det är precis så fantastiskt gott som det låter. Nu när det är fruntimmersveckan så passa på att fira ett skönt fruntimmer, idag t ex någon som heter Margareta. Och du, om du inte provar detta recept så får du faktiskt skylla dig själv.

Den här pajen görs med fördel i en form med lite lägre kant. Hallonen ligger som små röda juveler i en krämig, gräddig fyllning. Eftersom det här är en s.k allt i ett paj behövs inget mer. Fyllningen består av både frukt, bär och vaniljkräm fast i bakad form.

Hallon- och gräddpaj

Det här behöver du:

Pajdeg
3 dl vetemjöl
en nypa salt
1,5 msk socker
125 gram iskallt smör
1 lätt uppvispad äggula
2 msk isvatten

Fyllning
0,5 liter färska hallon
1 msk vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 stycken ägg
1 extra äggula
1 dl vispgrädde
rivet skal från en apelsin
(ev en liten kork apelsinlikör)

Gör så här:

Hacka ihop smör, socker och mjöl till en smulig massa, rör ner äggulan och vattnet i smulorna med en gaffel. Nu kan du använda händerna och pressa ihop degen till en boll. Platta ut bollen till en tjock kaka, plasta in den och lägg den i kylen i minst 4 timmar eller gärna över natten.

Ta ut degen en halvtimme innan du skall baka av den. Kavla sedan ut den till ungefär 5 mm tjocklek. Klä in pajform och låt den stå kallt medan du gör fyllningen.

Sätt ugnen på 225 grader, lägg ett bakplåtspapper i pajformen och fyll det med ärtor eller småmynt, baka av pajdegen i 15 minuter. Det här gör du för att inte botten skall bli alldeles soggig och blöt. När pajdegen är i ugnen kan du vispa ihop fyllningen.

Vänd ihop hallonen med vetemjöl och lägg åt sidan. Vispa ihop ägg, äggula och socker till en pösig massa. Rör i grädde, vanilj och eventuellt likör. Lägg i hallonen i botten av pajen och häll smeten över. Grädda i 40 minuter eller tills fyllningen är fast och inte vobblar. Låt svalna i rumstemperatur innan du serverar den.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Avocadoglass & cookie till fruntimmer nr 2
Nästa inlägg
Chelseabuns – till fruntimmer nr 4.

Du borde verkligen prova det här också!

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt