Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Chelseabuns – till fruntimmer nr 4.

by Anette Rosvall 2020/07/21
written by Anette Rosvall 2020/07/21
Afternoon tea, tisdagstårtan, Chelsea bun, recept, anette rosvall
2,K

Till fruntimmer nummer fyra bakar vi bullar från ett recept som man kan hitta i min bok Afternoon Tea och det bästa från Storbrittanien. För Chelsea buns, är brittiska vetebullar, lite som ett kärleksbarn mellan franska croissanter och amerikanska buns. Dessa bullar oftast bakas ut i en fyrkantig form. Här har jag gjort mina i en stekpanna och fyllt dem lite okonventionellt. För bullarna på bilden är nämligen fyllda med en blandning av smör, min egen fläder- och citronmarmelad och mandelmassa.

Men det går som vanligt att fylla dem med sånt man  gillar. Prova att fylla den med en mandelkräm, chokladbitar och rostade hasselnötter eller på svenskt maner med kanel, socker och smör. I Storbritannien så är fyllningen oftast gjord på torkade frukter, honung och brunt socker. Men du fyller som sagt dina med det du är sugen på. Det tar lite tid för degen skall jäsa i lite olika omgångar, men när de är klara förstår du att det är värt att vänta.

Smaklig spis!

Chelsea Buns

Det här behöver du:

Vetedeg
0,5 dl mjölk
1,5 dl hett vatten
25 gram jäst
8,5 dl vetemjöl
25 gram smör (rumsvarmt)
+ 50 gram smör (rumsvarmt)
0,5 dl socker
10 gram salt
1 stort ägg (rumsvarmt)

Medan du väntar på degen: Smält 50 gram smör och koka en sockerlag på:
0,5 dl vatten
1 dl strösocker

Och mixa fyllning av
125 gram korinter eller russin
100 gram kanderade apelsinskal
1 dl ljust muskovadosocker
1 msk kanel

 

Gör så här:

Blanda mjölken med det heta vattnet och se till att det blir rätt temperatur innan du blandar ner jästen, rör om tills det löser sig och ställ bunken åt sidan. Medan du blandar mjöl med 20 gram smör till smulor, tillsätt salt och socker, och sedan äggen. Till sist blandar du hela baletten med mjölkvätskan och arbetar ihop det till en deg. Knåda i cirka 5-10 minuter och lägg sedan degen att vila i minst 1 timme.

När degen har blivit dubbel så stor så kavlar du ut den till en rektangel som är 2 cm tjock. Hyvla över resterande smör över degen, vik ihop i tre delar och kavla, gör om det tills allt smör är inkavlat i degen. Låt nu degen vila i ytterligare en halvtimme.

Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen till en brun massa och låt den stå rumsvarmt tills det är dags att bre den över degen.

Kavla ut degen till en rektangel som är ungefär 40x25 cm stor. Pensla den med lite mer än hälften av det smälta smöret. Strö fyllningen över degen, men lämna cirka 2 cm tom kant runtom. Rulla ihop degen till en tight rulle och nyp ihop den så att inte fyllningen rinner ur. Pensla rullen med det resterande smöret. Skär rullen i 12 lika stora skivor och lägg dem tätt i en ugnsfast form, och pensla dem med ett vispat ägg. Lägg en handuk över och låt bullarna jäsa i 1 timme. Låt dem sedan gå i 220 grader i 15-20 minuter och så fort de kommer ut, penslar du dem med socker lagen och strör lite strösocker över. De här bullarna är godast ljumna så HURRA! det bästa är att äta upp alla samma dag som du bakat dem.

 

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Hallon- och gräddpaj till fruntimmer nr 3
next post
rostad salt mandelpaj till fruntimmer nr 5

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt