Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

rostad salt mandelpaj till fruntimmer nr 5

by Anette Rosvall 2020/07/22
written by Anette Rosvall 2020/07/22
Paj, rostad mandel, gott, recept, efterrätt
1,4K

Jag älskar att bo i ett land som har minst fyra årstider. Där varenda en har sin unika charm. Om du hänger med mig kommer du säkert höra mig säga samma sak om vintern, våren och hösten. Men nu när jag är mitt i sommaren så måste jag säga att det är min favorit. Tänk alla underbara bär, frukter, färska grönsaker, örter… ja tänk allt gott man kan göra paj av. Som omväxling är det också gott att använda nötter och frön. En av mina favoritpajer är Peacan Pie, nu är det lite trixigt att få tag i de nötterna så jag har tagit fram en variant med rostade och lite saltade mandlar (går även att göra med hasselnötter) Servera den med en rejäl klick vaniljglass och en het kopp kaffe och du kommer att tro att du är i himmelen.

rostad salt mandelpaj

Det här behöver du:

Pajdeg
100 gram iskallt smör
4 dl vetemjöl
4 msk iskallt vatten

Rostade mandlar
2 nävar mandlar med skal
2 nypor salt

Fyllning
75 gram smör
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl farinsocker
1 dl socker
4 ägg
1,5 dl majzena
1,5 dl mandelmjöl
1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljpulver)
1 kork rom (om du vill)

Gör så här:

Det här blir allra bäst om du har en matberedare. Häll ner mjölet och smöret i mindre bitar, kör igång. När du har en smulig massa som ser ut som sandlådesand, häller du i vattnet o kör i någon sedund till. Häll över massan på en bänk och knåda snabbt ihop till en degboll. Kavla ut degen platt, ev behövs lite mjöl så att degen inte fastnar på bänken.

Klä din pajform med degen och låt den stå kallt i minst 20 minuter. Bakasedan av den i 175 grader i 15 minuter, under tiden gör du fyllningen.

Skölj dina mandlar en smula, låt dem torka på ett hushållspapper och rosta dem sedan i torr stekpanna i några minuter, salta och skaka. Låt svalna! Hacka dem sedan grovt.

Vispa smör och alla sorters socker fluffigt, tillsätt äggen och vispa en stund till. Ner med resten av ingredienserna och se till att de är väl blandade. Häll fyllningen i det avsvalnade pajskalet, sprid ut nötterna över och ställ in hela baletten i ugnen på 200 grader i 40 minuter. Håll ögonen på pajen, så att den inte bränns vid. Lägg över ett folie om det behövs.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Chelseabuns – till fruntimmer nr 4.
next post
Rom + bananer = kärlek till fruntimmer nr 6

You may also like

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Något av det mysigaste jag vet…

2023/02/23

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt