Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte med inlagda päron, ganache och kaffekola.

by Anette Rosvall 2023/05/24
written by Anette Rosvall 2023/05/24
Skriv ut receptet
2,9K

Mors dag vankas och när mamman i det här huset får bestämma då blir det en chokladtarte med inlagda päron, ganache och kaffekola. Kanske inte direkt i säsong men SATAN I GATAN vad gott detta är. Jag är väldans förtjust i inlagda päron, äter dem gärna bara med lättvispad grädde. Men det finns ju massor av annat skoj man kan göra med dem. Den här pajen till exempel gjorde jag – till familjens stora glädje – för ett par år sedan på mors dag. Det är ett underbart sprött och smörsmuligt chokladpajskal som fylls med en chokladganche, toppas med mjukt vispad grädde, inlagda päron och till sist dekoreras med kaffekolasås och brynt vit choklad. Det är lite pyssligt men när man tar den första tuggan så förstår man att det var värt varenda sekund!

Jag slår alltid ett slag för de söta vinerna som oftast blir en smula styvmoderligt behandlade. Så här kommer även några mumsiga tipsa om dryck som passar som en smäck till den här efterrätten, kaffet får vänta tills senare.

Masi har givit sin recioto namnet änglarnas nektar och jag håller med. Drycken är simmigt mjuk, doftar och smakar i massor av underbara lager. Bland annat choklad, mörka körsbär, katrinplommon och fikon Masi Angelorum Recioto kommer i halvflaska och kostar 249kr #72068

Att jag gillar portvin är ingen hemlighet. Jag njuter gärna ett litet glas på vintern medan jag lyssnar på bra musik och tänker på livet. Eller då jag sitter ute på min altan och puffar på min pipa. Den här godingen från Niepoort är årgångsbetecknad och kan sparas hur länge som helst. Just nu bjuder den på mörkröda bär, en silkig munkänsla, en balanserad syra samt toner av choklad, nöt och torkad frukt Niepoort Vintage Port hittar du på väl utvalda butiker för 740kr med nummer #95715

Chokladtarte med päron, ganache och kaffekola.

Det här behöver du:

Mördeg 4 dl vetemjöl 0,5 dl kakao en nypa salt 100 gram iskallt smör i tärningar 3 msk iskallt vatten inkokta päron 7 dl Strösocker 
6 dl Vatten 
 2 dl Sherry Monteagudo Palo Cortado
 2 kilo Päron eller äpplen, fasta 
 1 styck Vaniljstång Choladganache 200 gram choklad (så mörk som du vill ha den) 2 dl vispgrädde 1 msk smör Rostad vit choklad 100 gram vit choklad, grovt riven Kaffekolasås 1 dl mörkt muscovadosocker 1 dl vispgrädde o,25 dl starkt, starkt kaffe 1 dl sirap Gräddkräm 2 dl grädde, mjukt vispad 2 dl creme fraiche 1 nypa vaniljsocker

Gör så här:

Börja med att nypa ihop alla ingredienser till mördegen. När du har en deg plattar du ut den, plastar in den och lägger den i kylen medan du fixar resten. När alla andra ingredienser är klara så är det dags att baka av din tarte-botten. Kavla ut degen till 0,5 cm. Klä en 22 cm springform med löstagbar kant. Låt degen hänga över kanten, baka av den i 15 minuter i 185 grader. Skär försiktigt bort överhänget, nu får du en perfekt rakt kant, låt bottnen svalna och fyll den sedan med ganache, gräddkräm, päron, sås och toppa med rostad choklad. Koka in päronen enligt receptet här du väljer så klart själv vilken smaksättning du vill ha på dem. Sedan är det dags för att fixa ganachen, hacka chokladen i små bitar och lägg i en plastbunke. Koka upp grädden och häll den het över chokladen. Rör om tills alla bitar är helt smälta och ställ den sedan svalt ett tag. Rosta den vita chokladen genom att först riva den grovt på ett bakplåtspapper och sedan låta den gå i ugnen i 185 grader i högst 7 minuter. Håll ögonen på den den skall bara bli gyllenbrun! Såsen är lätt som en plätt, häll alla ingredienser i en kastrull och koka tills allt socker smält, låt den svalna. Vispa till sist grädde och creme fraiche, smaksätt med lite vanilj. Servera och njut!

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Var rädd om ogräset
Nästa inlägg
The only pain i need is Cham-pajn – men Pet Nat funkar också ibland!

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!